Vyjadrenia štátov k OSN-paktu: Rakúsko, USA, Austrália, Česko, SR, Poľsko a 12 ďalších

19.11.2018 23:40

USA 

Vláda migračný pakt odmietla ako prvá, s jednoduchým odôvodnením, že pakt ohrozuje americkú suverenitu. Donald Trump povedal krátko po zvolení za prezidenta, že pakt je neakceptovateľný.

Nórsko

Oslo už viackrát zdôraznilo, že v žiadnom prípade si neželá švédske pomery a nórske ženy, že sa nesmú stať korisťou znásilňujúcich migrantov. Nórska Národno Konzervatívna Pokroková Strana vyhlásila v októbri na svojom zjazde, že pakt odmieta.

Izrael

Jeruzalem sa k paktu ešte nevyjadril. Podľa všetkého sa v izraelskom parlamente ešte diskutuje o postoji, aký vláda v tejto veci zaujme.   

Austrália  

Peter Dutton, austrálsky minister pre migráciu, vyhlásil, že jeho krajina nepodpíše žiadny migračný pakt OSN na vypracovaní ktorého nemohla spolupracovať. Povedal: „Nepripustím, aby nám, nášmu národu, robil niekto predpisy.“

Kanada

Táto severská krajina bola jednym z iniciátorov paktu a podieľala sa hlavnou mierou na vypracovaní jeho obsahu a samozrejme je za pakt. Justin Trudeau prehlásil, že je hrdý na svoju multikulti spoločnosť.

Rakúsko

Viedeň sa rozhodla minulý týždeň, že Rakúsko nebude súčasťou paktu. Poslala OSN zdôvodnenie rozhodnutia, kde je uvedených 17 bodov, ktoré spôsobili odmietnutie paktu. Rakúsko bude samo rozhodovať, a to suverénne o prijímaní migrantov, pričom rakúske zákondarstvo nepozná právo na migráciu.

Poľsko

Varšava nepodpíše pakt. Šéf poľskej vlády Mateusz Morawiecki povedal, že suverénne princípy Poľska majú absolútnu prioritu pred akýmikoľvek paktami. Vyriekol to začiatkom novembra aj v prítomnosti kancelárky Merkel.

Česká Republika

Krajina nevstúpi do paktu. Vicepremiér Richard Brabec sa k tomu vyjadril: „Pakt nerozlišuje jednoznačne medzi legálnou a ilegálnou migráciou a my nebudeme podorovať ilegálnu migráciu“.

Podobne sa vyjadril aj premiér Andrej Babiš.

Chorvátsko

 Pozícia vlády je zatiaľ nejasná. Chorvátske Ministerstvo zahraničia je za pakt, ale Parlament žiada ešte debatu o ňom.

Bulharsko   

Parlament i vláda sa vyslovili proti paktu, lebo podľa ich vyhlásenia ohrozuje národné záujmy krajiny.

Grécko  

Aténska vláda sa už dávnejšie vyjadrila, že je za medzinárodné riešenie problému migrácie  a plánuje pakt podpísať.

Švédsko    

Vo Švédsku je situácia absolútne neprehľadná a konfúzna. Krajina po voľbách, ktoré sa konali už 9. septembra, nemá ešte stále novú vládu. V prípade, že novým premiérom bude člen Sociálnej demokracie, ako najsilnejšej strany vo voľbách, tak je takmer isté, že Švédsko podpíše pakt. A to napriek obrovskej kriminalite migrantov a napriek tomu, že sotva v inom EU štáte bolo toľko znásilnení a ďalších sexuálnych deliktov voči ženám zo strany migrantov, ako v tejto severskej krajine. Nepochopiteľné a hanebné – švédsku sociálnu demokraciu viac zaujíma dobro migrantov z cudzích kultúr, ako bezpečnosť vlastných žien.

Holandsko    

Liberálno-kresťanská vláda stojí za migračným paktom neochvejne. Premiér Mark Rutte je si istý, že vláda dá k nemu v najbližších dňoch svoj súhlas. Protesty opozičných strán PVV a FvD nezmenili nič nas pozícii vlády.

Dánsko

Nacionálno konzervatívna Ľudová strana je rigorózne proti paktu a je pre menšinový vládny kabinet veľmi dôležitá, lebo ho toleruje, a tak mu umožňuje vládnuť. Samotná vládna koalícia sa zatiaľ ešte nedohodla, či pakt odmietne alebo podporí. Ale v prípade, že sa rozhodne pre pakt, tak by potrebovala súhlas, resp. toleranciu od Ľudovej strany a to sotva dosiahne.

Taliansko  

Rom vyhlásil, že by s paktom súhlasil, keby sa v ňom jednoznačne rozlišovalo medzi legálnou a ilegálnou migráciou.

Maďarsko

Náš južný sused bol po USA druhou krajinou, ktorej zástupcovia opustili rokovania o OSN pakte. Minister zahraničia Péter Szijjártó prehlásil, že pakt odporuje zdravému rozumu.

Slovensko

Bude mať SR zdravý rozum a bude nasledovať svojich partnerov z V4? – Tí mali aj zdravý rozum aj odvahu. Chýba nám oboje?

Estónsko   

Aj estónska vláda odmietla migračný pakt OSN. Pri poslednom vládnom zasadaní vo štvrtok bola proti nemu väčšina vo vládnom kabinete.