Vydá Nemecko Puigdemonta Madridu? Jeho nemeckí právnici hovoria o politickom prenasledovaní

01.04.2018 21:39

O osude katalánskeho expremiéra Carlesa Puigdemonta, ktorý bol zatknutý na severe Nemecka, keď sa vracal autom z Fínska do Belgicka, rozhodne Najvyšší súd spolkovej krajiny Šlezvicko-Holštajnska. Jeho rozhodnutie sa očakáva už budúci týždeň.

Veľa však nasvedčuje tomu, že pre Puigdemonta nebude priaznivé. Ak súd rozhodne o jeho vydaní, tak nemecká vláda má možnosť to prekaziť, ak vyhlási k rozhodnutiu svoje veto.

Podľa magazínu Spiegel tak ale neurobí.

Ešte v deň zatknutia Piugdemonta mali nemeckí ministri večer telefonickú konferenciu, na ktorej sa dohodli ako sa vytiahnuť z nepríjemnej aféry a aspoň čiastočne si zachovať tvár. Ministerka justície Katarina Barley oznámila, že nemecká vláda sa nebude v tejto veci politicky zamiešavať.

Zdôvodnila to tým, že spolková vláda už dávnejšie preniesla rozhodovanie v takýchto prípadoch do kompetencie jednotlivých krajinských vlád.

Ide tu však jednoznačne o uhýbavú zbabelosť nemeckéj vlády (obáva sa reakcie Madridu). Pretože by v tomto prípade rozhodne mala a musela využiť svoje právo veta. Tak ako jej to povoľuje nemecká ústava (Grundgesetz), ak ide pri vydaní nejakej osoby na základe európskeho zatýkača o porušenie jej práva na ľudskú dôstojnosť. A práve táto skutková podstata je v prípade Puigdemonta naplnená.

Skúsení právnici Sören a Wolfgang Schomburg, ktorí Puigdemonta v Nemecku obhajujú, robia všetko preto, aby prelomili uhýbavosť nemeckej vlády a dosiahli, aby v prípade nevyhnutnosti zakročila svojím vetom proti vydaniu ich mandanta do Madridu.

Najprv však dôverujú justícii v Šlezvicku-Holštajnsku a očakávajú od nej, že nenariadi vydanie Puigdemonta a prepustí ho na slobodu.

Pre nich je človekom, ktorý je neprávom politicky prenasledovaný a ktorý sa len zasadzoval za nezávislosť Katalánska a inicioval demokratické referendum svojho národa.

Španielska justícia to vidí po svojom a pre ňu je Puigdemont obyčajný zločinec, ktorému v Madride hrozí proces za rebéliu a zradu vlasti.