„Vychoďte“ si dlhý a zdravý život: Čím viac človek chodí, tým menšie je riziko, že predčasne zomrie na rôzne choroby!

21.08.2023 19:01

Potvrdzuje to medzinárodná mega-štúdia s celkovým počtom takmer 227 000 účastníkov. Potrebný počet krokov, aby sa tento fénomen výrazne prejavil je menší, ako sa pôvodne predpokladalo.

 

Len 4000 krokov denne stačí na výrazné zníženie úmrtí.

 

Štúdia publikovaná v European Journal of Preventive Cardiology zistila, že prejdenie aspoň 3967 krokov denne znižuje riziko skoršieho úmrtia na akúkoľvek chorobu.

 

Riziko úmrtia na choroby srdca a ciev (kardiovaskulárne ochorenia) klesá dokonca už od 2 337 krokov.

S každými 500 až 1 000 ďalšími krokmi denne výrazne klesá riziko úmrtia na akúkoľvek chorobu alebo kardiovaskulárnu chorobu. 

1000 krokov denne navyše (teda spolu 4967) znamená až 15-percentné zníženie rizika skoršieho úmrtia z akejkoľvek príčiny.

 

Vedci pod vedením Macieja Banacha, profesora kardiológie na Lekárskej univerzite v Lodži v Poľsku a docenta v Centre pre prevenciu kardiovaskulárnych chorôb na Lekárskej fakulte Johns Hopkins University v Baltimore, zistili, že aj prechádzka okolo 20 000 krokov za deň ďalej zvýši zdravotné benefity. Podľa štúdie ešte nie je známa horná hranica, no k dispozícii boli len obmedzené údaje o počte do 20 000 krokov za deň.

 

"Naša štúdia potvrdzuje, že čím viac budete chodiť, tým lepšie. Zistili sme, že to platí pre mužov aj ženy, bez ohľadu na vek a bez ohľadu na to, či žijú v miernom, subtropickom, subpolárnom regióne sveta alebo v regióne so zmesou rôznych podnebí,"

podotkol Banach.

 

Existujú presvedčivé dôkazy, že sedavý životný štýl značne prispieva k zvýšeniu kardiovaskulárnych ochorení a kratšej dĺžke života. Štúdie ukázali, že viac ako štvrtina svetovej populácie nemá dostatok fyzickej aktivity.

 

Málokto vie, že nedostatočná fyzická aktivita je štvrtou najčastejšou príčinou úmrtí na celom svete, pričom každý rok s ňou súvisí minimálne 3,2 milióna úmrtí.

 

Malo by sa vždy zdôrazňovať, že zmeny nezdravého životného štýlu – vrátane stravovania a minimalizovania prijímania umelého cukru - zohrávajú v eľkú úlohu pri znižovaní kardiovaskulárneho rizika  a predĺženia života. 

 

Určite tu nemusím zdôrazňovať, že sem patrí aj život bez cigariet a maximálne obmedzenie alkoholu – najlepšie je jeho úplné zrieknutie sa.