Vulkán: Schyľuje sa ku katastrofickému výbuchu "geologickej megabomby" v strede EÚ?

08.03.2021 23:21

Satelitové zábery tomu nasvedčujú. Ide o región, v ktorom sa opakujú zemetrasenia, ktoré poukazujú na silné pohyby žeravej magmy pod zemskou kôrou.  Vedci a experti geológovia sú znepokojení a zintenzívnili svoje merania a kontroly. Už v roku 2016 som publikoval článok Ničivá geologická megabomba drieme v EÚ, v jej strede

V ňom som podrobne poukázal na nebezpečie, ktoré nám v tomto smere hrozí. Región, kde môže táto geologická megabomba explodovať sa volá Eifel. Zábery zo satelitu ukázali, že v obci Glees na brehu jazera Laacher See sa začala dvíhať zem. Je to oblasť, ktorá nesie meno Vulkan-Eifel. Pred tisícročiami tam bolo viacero aktívnych veľkých vulkánov.

V obci Glees, tam kde sa začína Deutsche Vulkanstrasse, sa dejú od nedávna podivné veci, ktoré veľmi znepokojujú miestnych obyvateľov. V určitých nepravidelných intervaloch prichádza k ľahkým otrasom pôdy, ktoré majú obyčajne aj charakter vibrácií. Okrem toho zo žriedla, ktoré je na pozemku firmy SOL Kohlensäure GmbH & Co. KG, pri Gleese, prestala  po mnohých desaťročiach prúdiť minerálna voda bohatá na kyselinu uhličitú. Nikto nevie, s čím to súvisí. Ľudia sa domnievajú čo sa asi deje a experti to skúmajú a sa obávajú. Jedno je ale isté: Pod Gleesom bol voľakedy aktívny vulkán!

Najnovšie varovania prichádzajú z výšky 700 kilometrov a vysiela ich satelit Sentinel-1. Z jeho dát, ktoré posiela k Zemi o.i. vyplýva, že strecha malého domčeka, v ktorom je žriedlo, sa zdvihla o jeden centimeter za rok – niečo spod zeme vyvíja tlak smerom k oblohe. Za posledné 4 roky sa zdvihla o 4 centimetre.

Keď Thorsten Dahm, profesor Geofyzikálneho Centra v Potsdame, šéf oddelenia vulkánfyziky, dostal tieto dáta a informácie, tak povedal, že ho to doslova zelektrizovalo.

To všetko sú výrazné indície na to, že magma pod zemskou kôrou začala prejavovať nebezpečnú dynamiku.

V Eifel na celej ploche obrovského (približne) kruhu o priemere 200 kilometrov sa dvíha zem, hoci v porovnaní s Gleesom len slabo – niečo viac ako milimeter za rok.

Dahm vydal v roku 2019 štúdiu, kde uvádza, že magma prúdi práve tam najviac, kde pred 13 000 rokmi prišlo k zničujúcej (zatiaľ) poslednej explózii veľkého vulkánu, nad ktorým sa teraz rozprestiera malebné Laacher See.

To bola najgigantickejšia explózia vulkánu v Eifel za posledných 100 000 rokov. Mračná popolu po výbuchu tiahli na sever až do Švédska a na juh až do severného Talianska.

Nikto z expertov nevie povedať, kedy príde k explózii, či už v najbližšom čase, alebo o tisíc a či viac rokov.

Jedno je však isté - vulkán pod jazerom raz bude explodovať, a to s ničivou silou.