Všetky objekty v kozme sa otáčajú – aj tie najgigantickejšie. Ale prečo tak robia?

20.06.2021 23:19

Je všeobecne známe, že všetky planéty a ich mesiace sa otáčajú. Menej známe ale je už to, že sa otáčajú aj všetky hviezdy a dokonca aj všetky galaxie. Avšak to, že v kozme sa otáčajú aj obrovské štruktúry o veľkosti niekoľko desiatok, ba dokonca stovák svetelných rokov, ktoré sa tiahnu celým kozmom – tzv. filamenty - to vedia len astrofyzici.

Ide o nový objav astrofyziky, ktorý môže pomôcť získať nové poznatky o pôvode točivých pohybov v kozme.

Odkiaľ a z čoho pochádza v kozme točivý impulz, to je jedna z veľkých kozmologických záhad. Jej riešeniu sa veľmi intenzívne venuje tím astrofyzikov pod vedením prof. Pen Wanga z Leibnitz-Inštitútu pre astrofyziku v Potsdame.

V súčasnosti platnom štandardnom kozmologickom modele vznikajú všetky hmotné štruktúry pomalým lokálnym zhusťovaním pôvodne rovnomerne rozloženej a nesmierne riedkej kozmickej hmoty. Ale v začiatočnom štádiu existencie kozmu po veľkom tresku neexistovali žiadne točivé pohyby a preto  je záhadou, čo iniciovalo rotácie, ktoré sú  všade v kozme.

Galaxie nie sú v kozme rovnomerne rozložené. Takmer všetky sú súčasťou veľkých galaktických zhlukov, ktoré sú navzájom pospájané obrovskými, veľmi riedkymi hmotnými štruktúrami, ktoré astrofyzika nazýva filamentami.

V týchto filamentoch sa pohybujú jednotlivé galaxie veľmi pomaly smerom k veľkým galaktickým zhlukom. Možno ich vnímať ako veľké uzly v „nekonečne“ obrovskej sieti upletenej z kozmických filamentov.

A práve v tejto sieti urobil tím prof. Wanga prekvapujúce zistenie, keď analyzoval tisícky filamentov:

Galaxie sa nepohybujú náhodne, ale uberajú sa na svojej ceste sledujúc pritom rotačný pohyb okolo osi filamentu, v ktorom sa nachádzajú.

Astrofyzici z Potsdamu urobili senzačný objav:

Ide o najväčšie rotačné pohyby,  aké kedy boli v kozme objavené. Rotujúce kozmické filamenty majú formu valcov a niektoré z nich sú dlhé až niekoľko sto miliónov svetelných rokov, ale ich priemer je len niekoľko svetelných rokov.

Analýza odhalila vedcom ešte jeden fascinujúci poznatok. Rotácia filamentu je o to väčšia, čím hmotnejší je zhluk galaxií na jeho konci. Podľa potsdamských vedcov ovplyvňujú kozmické filamenty rotačné  pohyby v kozme.