Von der Leyen a jej EÚ-komisia robí neuveriteľnú hlúposť! Riskuje obchodnú vojnu nielen s Čínou! Určite na „prosbu“ Zelenského. Peking už pohrozil!

12.05.2023 11:06

To sa ešte nikdy v histórii EÚ nestalo – dosiaľ to platilo ako absolútne tabu: Brusel chce potrestať koncerny a firmy mimo Európy. 

Ide o množstvo krajín, ktoré podľa Bruselu podporujú vojnu Ruska proti Ukrajine. Ale napríklad v prípade Turecka a Číny sú takzvané sekundárne sankcie obzvlášť chúlostivé.

Hranica, ktorá znepokojuje predstaviteľov Európskej komisie, predovšetkým veľkú priateľku USA a veľkú ctiteľku Zelenského, Ursulu, má viac ako 7 600 kilometrov. Vedie medzi Kazachstanom a Ruskom, cez stepi, púšte a hory. A je to podľa Bruselu vstupná brána pre objekty, ku ktorým cestu pre Putina chce EÚ zablokovať: Drony, počítačové čipy, časti lietadiel, kovy, chemikálie a podobne.

Ide o takzvaný tovar s dvojakým použitím, na civilné, ale aj vojenské účely vrátane vojny proti Ukrajine.

Brusel teraz chce dosiahnuť, aby sa takýto tovar už nedostal do Ruska – a prelomí tak veľké tabu. EÚ-komisia po prvýkrát navrhuje sankcie voči producentom mimo Európy, ktorí vraj pomáhajú Putinovi vyhnúť sa sankciám.

„Môže to byť napríklad zákaz obchodovania s firmami, ktorých sa to dotýka,“

povedala v utorok počas návštevy Kyjeva Ursula von der Leyen.

 

Medzinárodné spoločenstvo Západu doteraz zakázalo dovoz ruských produktov, ako je uhlie, ropa a vodka, zhabalo jachty oligarchov. Teraz sa plánujú opatrenia, ktoré nadobudnú účinnosť za európskymi hranicami.

 

Odborníci ich nazývajú sekundárne sankcie alebo extrateritoriálne sankcie. Sú navrhnuté tak, aby odrezali Putinovu armádu od materiálov a technológií, ktoré potrebuje pre svoju vojnu.

 

Návrh EÚ-komisie je brizantný a nebezpečný. Je to krok k sebavedomejšej európskej zahraničnej politike, alebo je krokom na prianie USA? Veľmi pravdepodobne ale bude začiatkom nových konfliktov.

 

Dotkne sa mnoho krajín: Kazachstan, dôležitý obchodný partner Putina, susedný Uzbekistan, Spojené arabské emiráty, Turecko, Čína, India a ďalšie. EÚ ich podozrieva, že dodávajú Rusku tovar s dvojakým použitím, teda zarábajú na Putinovej vojne.

Napríklad podľa vládnych údajov Berlína kazašské firmy vlani predali Rusku dvakrát viac valivých ložísk ako pred vojnou. Valivé ložiská sa používajú na autá - ale aj na cisterny. Podobný vývoj bol zaznamenaný v rádiách a polovodičoch.

 

O sankciách musí však jednomyseľne rozhodnúť všetkých 27 krajín EÚ

Ich zástupcovia chcú už čoskoro o tom rokovať v Bruseli a nikto neočakáva rýchlu dohodu.

 

Napriek tomu sa Čína už vyjadrila. Podľa Ministerstva zahraničia v Pekingu sa v prípade uvalenia sankcií vzťahy s Európou podstatne zhoršia. Čína potom prijme „rozhodujúce opatrenia“ na ochranu svojich záujmov.

 

To znie ako nepriama, ale nebezpečná hrozba! 

A tak dôležitá  otázka teraz  znie:

 

Ako ďaleko Brusel zájde? Schvália všetky krajiny EÚ sankcie voči Číne – a riskujú tak obchodnú vojnu?

 

„Na Čínu neurobia žiadny dojem sankčné plány Bruselu. 

Ani Turecko pravdepodobne nezmení svoje správanie, aspoň pokiaľ bude pri moci Recep Tayyip Erdogan. Ak Brusel uvalí sankcie na turecké spoločnosti, Erdogan by na oplátku mohol pustiť do Európy množstvo utečencov. A to je niečo, čo môže odradiť mnohé krajiny EÚ vrátane Nemecka, aby podporili von der Leyen,“

vyhlásil Jörg Köpke šéf Centra pre Európsku Politiku (CEP).

 

Aj veľká časť nemeckých občanov kritizuje rozhorčene zámer von der Leyen a poukazuje o. i. na to, že je evidentné, že už protiruské sankcie postihli Nemecko oveľa viac ako Rusko.