Voľby slovenského prezidenta, ako o nich informovali nemecké médiá

30.03.2014 21:36

Nemecké média nekomentovali a neanalyzovali voľbu slovenského prezidenta. Prebrali len niektoré informácie zo slovenskej tlače. Zdôraznili najmä to, že Andrej Kiška je multimilionár a politicky absolútne neskúsený a že za svoje prekvapujúce zvolenie vďačí nespokojnosti prevažnej časti Slovákov s vládou Roberta Fica. Pripomenuli, že Kiška je ako mačka vo vreci - teda niečo úplne neznáme. Spiegel, FAZ i Sueddeutsche Zeitung referovali o voľbách stručne a takmer s identickým obsahom. 

 

Môj komentár: 

 

Je veľmi naivné a doslova infantilné, ak si Slováci, ktorí volili pána Kišku za prezidenta, myslia, že sa v slovenskej politike zmení niečo k lepšiemu jeho zásluhou.

Slovenská politka nie je schopná urobiť  žiadne rozhodujúce kroky k tomu, aby sa obrovská korupcia, ktorá vládne v krajine od začiatku samostatnosti, aspoň zredukovala.  Dosiaľ žiadna vláda proti nej neurobila vôbec nič, maximálne niečo sľubovala. Ale to je problém Slovenska, že sa všade veľa sľubuje a takmer vždy všetko ostane len pri sľuboch. 

Slovenský prezident má minimálne právomoci k tomu, aby mohol nejakým spôsobom zlepšiť z moci svojho úradu správanie sa a vládnutie slovenských politikov. Môže o tom len krasorečniť a veľa sľubovať. Mám ako bývaly riaditeľ nezávislého Slovenského tlačového centra v Nemecku osobné a dlhoročné veľmi negatívne skúsenosti so slovenskými politikmi i prezidentami , ako Schusterom a Gašparovičom a premiérmi a ministrami, mohol by som ich menovat aspoň tridsať, uvediem napr. Kukana, Ruska, Kňažka, Kubiša, Hudeca, Vtáčnika,... tiež s predsedami strán ako s Mečiarom, Slotom, Dzurindom, atď. Išlo o ich prísľuby na podporu realizácie početných, veľmi dôležitých projektov v prospech SR, ktoré vyšli z iniciatívy nášho centra. Všetky ich prísľuby ostali vždy len prázdnymi slovami. 

Andrej Kiška má neporovnateľne menej moci ako prezident Obama a neporovnateľne menšiu charizmu (z mojho pohľadu žiadnu) a Barak Obama nedodržal nič z toho, čo Američanom euforicky sľuboval predtým ako sa stal ich prezidentom. V podstate stačila jeho jediná veta, aby ľudia uverili jeho sľubom, ktorú potom všetci ako v tranze opakovali do omrzenia: Yes, we can (Áno, my to dokážeme). Dnes z jeho charizmy neostalo nič, sľuby odvial vietor do diaľav a z jeho niekdajšej popularity ostali len nepatrné zbytky.

Kiška je multimilionár a pripomína mi svojím počínaním ukrajinských oligarchov. Som presvedčený, že proti národnej chorobe Slovenska - korupcii - neurobí absolútne nič. Už len preto nie, lebo bol zvolený predovšetkým preto, že mu v tom maximálnou mierou poslúžila opozícia a tá bola za M. Dzurindu ešte koruptnejšia ako ľudia zo Smeru a preto proti korupcii tých, ktorí mu pomohli k zvoleniu, nepodnikne nič.

Ak by Slovensko malo urobiť naozaj rozhodné opatrenia proti korupcii, tak by na to potrebovalo za premiéra takú skvelú, múdru a skromnú osobnosť, ako je napríklad nemecká charizmatická politička Sahra Wagenknecht, alebo aspoň osobnosť typu mníchovského sudcu, ktorý poslal za mreže Uliho Hoenessa, predsedu dozornej rady FC Bayern Mníchov.

Nemecké médiá i televízia ARD Kišku predstavujú neutrálne, až mierne skepticky a nevenujú mu veľa miesta. Oveľa väčšiu pozornosť venovali nedeľným komunálnym voľbám v Turecku a v tej súvislosti prezidentovi Erdoganovi.