Vojvodkyňa Agnes Bernauer bola najtragickejšou ženou histórie Bavorska. Jej mladý život bol nečakane ukončený v Dunaji

06.11.2023 23:01

Agnes Bernauer bola jednou z najkrajších žien stredovekého Bavorska. Krásou vynikala už ako malé dieťa. A bola to práve jej krása, ktorá sa jej raz - spolu s jej pôvodom - mali stať osudnými. 

A tento nešťastný osud ju zasiahol úplne nečakane  - práve vtedy, v dňoch, keď bola najšťastnejšou ženou Bavorska.

Musela byť brutálne znesená zo sveta, lebo nebola šľachtického pôvodu. 

Nie je zaznamenaný presný dátum jej narodenia – historici ale predpokladajú, že sa narodila v rokoch 1410/11 ako dcéra augsburského kúpeľníka Kašpara Bernauera.

 

V roku 1428  sa bola pozrieť na turnaj rytierov v Augsburgu. Bol na ňom prítomný aj syn bavorského vojvodu Ernsta, Albrecht III. z Bavorska-Mníchova.

 

Ten, keď v dave ľudí zhliadol krásnu Agnes, tak sa do nej hneď zamiloval a priviedol si ju na vojvodov dvor v Mníchove. Isté je, že Albrecht III. si ju potom proti otcovej vôli vzal 1432/33 za manželku. Vojvoda Ernst ju odmietal pre jej nízky pôvod.

 

Albert III. vládol od roku 1433, zastupujúc svojho otca, vojvodu Ernsta, z hradu Straubing, Straubinger Land.

 

Niekoľkokrát odmietol poslúchnuť svojho otca, ktorý mu veľmi zazlieval to, že Agnes – ktorá bola nielen krásna, ale aj múdra - mohla otvorene ovplyvňovať politiku. To napokon vyvolalo u Ernsta veľký hnev a nevôľu, ba až nenávisť voči Agnes.

 

Vojvoda Ernst navyše považoval nevhodný sobáš svojho syna za  veľmi nebezpečné ohrozenie následníctva po jeho smrti.

 

Po smrti Ľudovíta Bavorského bolo vojvodstvo v Bavorsku rozdelené. A tak v tom období v Bavorsku existovali tri územia vrátane sídiel: Bavorsko-Ingolstadt, Bavorsko-Landshut a Bavorsko-Mníchov, kde vládol vojvoda Ernst.

 

Albrechtovo manželstvo s Agnes Bernauer tak ohrozilo nezávislosť Bavorska-Mníchova, pretože dieťa z tohto manželstva by nebolo malo nárok na dedičstvo a Bayern-Mníchov by v takom prípade bol pripadol Landshutu alebo Ingolstadtu.

 

Keď sa Albert III. začiatkom októbra vzdialil na nejaký čas z krajiny na veľkolepé poľovačky, tak dal vojvoda Ernst vyslať do Straubingu eskortu vojakov s príkazom zatknúť jeho nemilovanú nevestu a po krátkom procese ju dal 12. októbra 1435 utopiť v Dunaji pri Straubingu.

 

Hoci vojvodov syn, keď sa dozvedel akou strašnou smrťou dal jeho otec vojvoda odstrániť jeho milovanú Agnes, tak bol spočiatku naplnený veľkou túžbou po pomste. 

Napokon sa ale predsa len vyrovnal so situáciou a pomerne skoro sa s otcom zmierl a podľa  jeho plánu sa v novembri 1436 oženil s Annou z Braunschweigu, ktorá bola dcérou vojvodu Ericha I. z Braunschweig-Grubenhagen-Einbeck.

 

Vojvoda Ernst ako zbožný kresťan, aby odčinil svoj veľký zločin, tak dal postaviť kaplnku na cintoríne sv. Petra.