Vojnový štváč Macron po návšteve v Berlíne : Francúzsko môže to, čo Nemecko nemôže, lebo to nemá

17.03.2024 23:32

Nemal by byť vylúčený žiadny scenár, povedal francúzsky prezident Macron počas letu späť z Berlína, kde sa stretol do kancelárom Scholzom a Donaldom Tuskom, a kde predstavitelia Nemecka, Francúzska a Poľska hovorili o ďalšom prístupe k Rusku.

 

Macron opätovne pripomenuil a zdôraznil, že v prípade potreby by jeho Francúzsko mohlo poslať na Ukrajinu aj pozemné jednotky.

 

Naliehavosť Emmanuela Macrona na akúsi „sebadeklaráciu“ v ukrajinských záležitostiach a vo veci vyslania pozemných jednotiek nevykazuje žiadne známky zmiernenia. Naopak, Macron svojimi vyjadreniami dáva jasne najavo, že je ochotný zatiahnuť Európy do vojny s Ruskom, a to aj do nukleárnej vojny.

 

Noviny Le Parisien vo svojom nedeľnom vydaní uvádzajú, že francúzsky prezident vzal v piatok večer na spiatočnom lete z Berlína aj jedného zo svojich novinárov na svojom lietadle, aby všetkých Francúzov oboznámil s jeho vojnychtivým zmýšľaním, ale v takej forme, aby ho podporili.

 

„Možno,“ povedal prezident, „dospejeme k bodu – ktorý si neželám a ktorý nebudem iniciatívne robiť – že budeme potrebovať pozemné operácie, nech sú akékoľvek, na boj proti ruským silám.

 

Sila Francúzska je však v tom, že to dokážeme,“

vyhlásil v štýle  Napoleona.

 

„Musíme si prejsť cez všetky možné scenáre, ale ničoho sa nesmieme báť,“

zdôraznil Macron.

 

Hovoril, že  medzi ním a Scholzom v tejto veci nie sú žiadne „problémy“ a že ich spája ich spája spoločný pohľad na ciele a situáciu na Ukrajine (v čom ale bohapusto klamal). Tvrdil, že odlišný je len spôsob, akým to vyjadrujú, lebo že strategické kultúry Francúzska a Nemecka sú odlišné.

 

Macron výsmešne a chvastavo pripomenul:

 

„Kancelár je poznačený pacifistickou kultúrou jeho strany SPD (to bol doslova nehanebný útok na legendárneho mierumilovného kancelára SPD Brandta). Okrem toho Nemecko ako celok presadzuje stratégiu veľkej opatrnosti a nezasahovania. A vyhýba sa jadrovým záležitostiam.

Tento model je ale veľmi odlišný od nášho.

Francúzsko má jadrové zbrane a my sme si udržali profesionálnu armádu, ktorú sme posilnili. Navyše francúzska ústava robí z prezidenta republiky garanta obrany a hlavného veliteľa armády, zatiaľ čo reťazec velenia v Nemecku je oveľa dlhší a nevyhnutne zahŕňa aj etapu v parlamente.“

 

Toto je výsmech z nemeckej ústavy, z nemeckej slabosti a z nerozhodnej opatrnosti a  zároveň jednoznačná provokácia Ruska.

 

Macron jasne dáva najavo, že si robí nárok na vodcovstvo v Európe.