Vojna medzi Izraelom a Gazou: Nikaragua obviňuje Nemecko z napomáhania genocíde

03.03.2024 11:40

Nikaragua pred Medzinárodným súdnym dvorom v Haagu vznáša vážne obvinenia: Pretože Berlín podporuje Izrael, tak preto prerušil finančné prostriedky na pomoc pre Palestínu (UNRWA), Nemecko nerobí všetko, čo je v jeho silách, aby „zabránilo páchaniu genocídy Izraelom“. A zároveň poskytuje politickú, finančnú a vojenskú podporu agresorovi Izraelu.

 

Nikaragujská vláda to uviedla v žalobe predloženej ICJ v Haagu. Vyzvala Súdny dvor na urýchlené vydanie rozhodnutia proti Nemecku.

 

 

Po nedokázaných obvineniach, že zamestnanci UNRWA boli zapojení do teroristického útoku Hamasu na Izrael 7. októbra, mnohé dôležité darcovské štáty zastavili svoje príspevky tejto organizácii poskytujúcej pomoc civilnému obyvateľstvu v Gaze.

 

Okrem Nemecka medzi ne patria USA, Veľká Británia a Švédsko.

 

V decembri Južná Afrika obvinila Izrael z „genocídy“ pred ICJ kvôli vojne medzi Izraelom a Gazou. Súd koncom januára nariadil Izraelu, aby urobil všetko pre to, aby zabránil genocíde, ochránil palestínske obyvateľstvo a umožnil humanitárnu pomoc počas vojenskej operácie v pásme Gazy.

 

Ďalšia naliehavá výzva Juhoafrickej republiky proti Izraelu v súvislosti s blížiacou sa vojenskou ofenzívou v meste Rafah v južnom pásme Gazy bola zamietnutá.

Tomu sa nemožno diviť veď, je predsa známe kto „ovláda“ ICJ