Vo Francúzsku zatkli belgických policajtov (prevádzačov?), v ich aute boli utečenci

27.09.2016 17:35

Medzi Francúzskom a Belgickom prišlo k diplomatickým napätiam. Francúzska polícia zadržala na severe Francúzska, pri hraniciach s Belgickom v meste Nieppe belgické auto, ktoré riadil belgický policajt. V aute ho sprevádzal ďalší policajt a bolo v ňom trinásť utečencov. Francúzi zatkli a odviedli všetkých pätnásť osôb k vypočúvaniu. Francúzski policajti totiž mali oprávnené podozrenie, že v danom prípade išlo o kriminálny čin ich belgických kolegov. Bernard Cazeneuve, francúzsky minister vnútra si na druhý deň pozval k sebe na pokrovček belgického veľvyslanca v Paríži a informoval o záležitosti aj belgického ministra vnútra Jambona.

Medzitým boli obaja zatknutí belgickí policajti už po vypočúvaní. Po výsluchu boli prepustení a mohli sa vrátiť do Belgicka. Belgická verzia udalosti (ktorá sa odohrala 20. septembra), ako ju podávala belgická televízia, znela tak, že trinásti utečenci sa chceli dostať z Calais do Veľkej Británie, ale omylom nastúpili v blízkosti Calais na veľký nákladný transportér, o ktorom si mysleli, že ide do Anglicka. Ten ale v skutočnosti mal namierené do Belgicka. Tam ich belgická policia zadržala a vypočúvala. Potom sa rozhodlo, že ich zavezú k francúzskej hranici, pričom sa vraj omylom dostali až na francúzsku stranu.

To znie naozaj veľmi nedôveryhodne. A tiež tvrdenie príslušného belgického policajného komisára G. Aecka znie pochybne, keď povedal, že utečencov len chceli zaviesť tam, kam chceli ísť. Také konanie by predsa odporovalo dohodnutým postupom pre policajtov podľa pravidiel EÚ v takýchto prípadoch.  

Belgická strana sa dokonca vehementne  sťažovala, že Francúzi zaobchádzali so svojimi belgickými kolegami v rozpore so zákonom, lebo že im nasadili putá, odobrali zbrane a sa im vysmievali. Francúzski policajti by určite niečo také neurobili len tak z rozmaru, bez vážneho dôvodu. Okrem toho to francúzska strana poprela. A podľa ďalšieho vyhlásenia Francúzov sa niečo podobné nestalo po prvý ani po druhý krát.

Z celého líčenia prípadu, tak ako ho podávajú obe strany je možné úsudiť, že viacerí belgickí policajti si privyrábajú ako prevádzači. Či ale len belgickí policajti to robia, o tom sa dá veľmi pochybovať.

V tejto súvislosti treba dodať, že z utečeneckého pekla v Calais, kde sa odhaduje, že je minimálne 10 000 až 12 000 utečencov, sa každý deň pokúšajú o ilegálny prechod do Anglicka stovky utečencov za pomoci profesionálnych prevádzačov a podľa všetkého i za pomoci koruptných policajtov.