Vladimír Putin „ponukol“ azyl exšéfovi FBI Comeyovi „nepriateľovi“ Trumpa.Prečo?

17.06.2017 23:02

 

Ruský prezident tak urobil počas svojej pravidelnej internetovej diskusie s názvom „Hodina otázok prezidentovi“. Touto formou môžu raz do roka posielať ruskí občania svoje otázky priamo prezidentovi. V rámci tejto občianskej hodiny sa Putin vyjadril aj k napätému vzťahu medzi Ruskom a USA.

Po otázke jedného občana, ktorá sa týkala bývalého šéfa FBI, ktorého Trump prepustil (vyhodil) a ktorý obvinil Trumpa z  klamstiev, urobil Putin veľmi prekvapujúcu výpoveď a povedal, že ak James Comey bude potrebovať azyl, tak ho v Rusku môže dostať.

Okrem toho sa vyjadril aj k „ vražednému súboju“: Donald Trump – James Comey a označil Comeya ako bojovníka za ľudské práva (?).

Ruský prezident prejavil ale aj veľké počudovanie nad tým, že si šéf nejakej tajnej služby nahráva rozhovor so svojím najvyšším šéfom, v tomto prípade s prezidentom USA a potom to prostredníctvom priateľa dá k dispozícii médiám.

A to dokonca takým médiám, ktoré prezidentovi nie sú naklonené priaznivo. Niečo také je veľmi pozoruhodné.

Na otázku, aký rozdiel je medzi riaditeľom FBI a pánom Snowdenom, povedal Putin, že Snowden síce nie je žiadnym šéfom tajnej služby, ale je aktivistom bojujúcim za ľudské práva, no napriek tomu, že ich „prečiny“ sú svojím spôsobom porovnateľné – „obaja leakovali“.

Vladimír Putin ale napokon pripomenul aj to, že Comey, dosiaľ nepredložil vôbec žiadne dôkazy o tom, že sa Rusko nejakým spôsobom miešalo do volieb v USA a ich ovplyvnilo.

Potom ešte raz zdôraznil, že ak Comey bude mať pocit, že kvôli svojím výpovediam obviňujúcim prezidenta Donalda Trumpa, je vystavený prenasledovaniu, tak mu Rusko, ak o to požiada, udelí azyl.

Prečo tak urobil, o tom si každý môže urobiť vlastnú mienku.

Tento ruský prezident je ale bez konkurencie najprefíkanejší, najdiplomatickejší a zároveň aj najinteligentnejší politik na svete a vie vždy, v každej situácii, urobiť optimálny ťah na šachovnici svetovej politiky. Dá sa to neustále sledovať.

Je skvelým „hráčom politiky“ a svoju „hru“ odvíja s absolutnou suverenitou a vynikajúcim prehľadom. Jednym z jeho perfektných ťahov bolo aj nedávne dvojhodinové súkromné stretnutie v Petrohrade len v dôvernej „trojke“, s Gerhardom Schröderom a nemeckým ministrom Sigmarom Gabrielom, niekdajším „žiakom“ Schrödera.