Vladimír Putin: NATO sa chce stať globálnym hráčom! Máme situáciu ako pred 2. svetovou vojnou!

30.03.2023 15:22

V ukrajinskom konflikte Putin vidí paralely k vzniku druhej svetovej vojny: NATO plánuje novú os s Japonskom.

Lavrovova hovorkyňa Zacharovová už hovorí o "totálnej vojne".

 

Ruský prezident Vladimir Putin opäť porovnal súčasnú svetovú situáciu s druhou svetovou vojnou, pričom podľa neho sú západné krajiny jednoznačne na strane "zla".

Západ prirovnal k fašistickým mocnostiam osi v druhej svetovej vojne.

 

"Chcú vytvoriť novú os, ako boli tie, ktoré vytvorili v 30. rokoch 20. storočia fašistické režimy v Nemecku, Taliansku a militaristickom Japonsku,"

vyhlásil Putin podľa Newsweek na štátnej televíznej stanici Rusko-24.

 

Aliancia okolo Nemeckej ríše v druhej svetovej vojne sa označuje ako mocnosti osi. V tom čase boli Hitlerovými najdôležitejšími partnermi Taliansko a Japonsko.

 

V pláne NATO užšie spolupracovať s krajinami ázijsko-pacifického regiónu podľa Putina vzniká nová os tohto druhu. Rusko a Čína urobia všetko pre to, aby tam taká os nebola úspešná.

Podobné porovnanie urobil aj Putinov bieloruský spojenec Alexander Lukašenko.

 

„Dediči fašizmu na Západe sa teraz maskujú svojimi liberálno demokratickými hodnotami“,

povedal Lukašenko vo svojom prejave pri pamätníku zverstiev hitlerovských SS.

 

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa na svojich návštevách Japonska a Južnej Kórey začiatkom februára vyslovil za užšiu spoluprácu s krajinami Ázie a Tichomoria.

Stoltenberg v Tokiu zdôraznil, že ukrajinská vojna predstavuje hrozbu aj pre bezpečnostnú situáciu v Ázii (čo bolo klamstvo non plus ultra, a uveriť to  môže len naozaj najväčší hlupák), no Japonsko sa v nebezpečnejšom svete môže spoľahnúť na podporu NATO.

 

Na summite NATO v júni 2022 mali po prvýkrát zastúpenie aj Japonsko, Južná Kórea, Austrália a Nový Zéland. V ich spoločnom vyhlásení sa uvádza, že „posilnenie vzťahov s ázijsko-pacifickými partnermi je dôležitým aspektom Agendy NATO 2030“.

 

Putin – a nielen on, ale aj Peking - sa tým zjavne cíti masívne vyprovokovaný, a to plným právom. Vo svojich vyhláseniach v ruskej televízii sa konkrétne odvolával na tento fakt:

 

„V minulom roku sa NATO dohodlo na novej strategickej koncepcii rozvoja bloku. To hovorí priamo, že západná vojenská aliancia chce rozvíjať užšie vzťahy s krajinami ázijsko-pacifického regiónu. To ale znamená, že vytvoria globálne NATO,“

zdôraznil ruský prezident.

 

Aj Čína tiež citlivo reagovala na plány NATO. Hovorkyňa čínskej vlády v reakcii na Stoltenbergovu cestu do Ázie uviedla, že NATO chce rozšíriť svoju sféru vplyvu za hranice svojej tradičnej obrannej zóny, hoci tvrdí, že je regionálnou alianciou. Tento vývoj si vyžaduje „vysokú ostražitosť“.

 

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová sa koncom februára drasticky vyjadrila k aktuálnej svetovej politickej situácii:

 

„Bolo naivné predpokladať, že Rusko neprijme žiadne vojenské a technické protiopatrenia po tom, čo Západ spustil totálnu hybridnú vojnu proti nám a USA a NATO oznámili plány na spôsobenie strategickej porážky Ruska.

 

Rusko si vyhradzuje právo podniknúť nevyhnutné dodatočné kroky na zabezpečenie svojej národnej bezpečnosti a bezpečnosti svojich spojencov.“