Vladimír a Donald, to je jasné. Ale Donald a Kim? Donald signalizuje zelenú

12.11.2016 12:13

Prví dvaja sú v mnohom podobné typy a obaja vodcovia so silným egom. Už viackrát si prejavili navzájom sympatie a uznanie. Kim, naproti tomu, bol a stále aj je obrovským tŕňom v oku USA a je aj vykričaným vojnovým štváčom všekých západných a prozápadných médií. Keďže medzičasom už takmer všetci vedia, že západné mainstream média sú poplatnou hlásnou trúbou Bieleho Domu, tak je jasné, že o Kimovi sa aj veľa luhalo, prípadne sa uverejňovali len polopravdy.

Odrazu ale sedí v Bielom Dome muž, ktorý dosiaľ nebol politikom a ktorý, a práve to ho vynieslo na vrchol moci, nepatrí k prehnitému, nadutému a skorumpovanému politickému establishmentu USA, bushovsko-clintonovského elitárneho charakteru. A ten nemá najmenší problém hľadať zmierenie s Putinom a či výsmešne kritizovať našu železnú kancelárku Angelu. A práve tak nemal nijaký problém rétoricky vyfackať aj NATO.

Teraz ku Kimovi a Donaldovi. Aj v tomto prípade naladil náš milý Donald, blízky príbuzný Nemcov (hanbím sa veľmi za ministra Steinmeiera, ktorý istý si tým, že Hillary jasne zvíťazí, nazval Donalda kazateľom nenávisti – som zvedavý, ako sa z toho teraz vykrúti), nové tóny.

Povedal – čo  príšerne zarazilo NATO, kancelárku i nemeckú lekárku, ministerku obrany Ursulu von der Leyen – vo svojom typickom štýle, citujem:

„Nebudem mať nijaký problém stretnúť sa s Kimom a pri burgeri podebatovať o problémoch, ktoré sa nakopili medzi jeho krajinou a mojou krajinou.“

Prehlásil to dokonca niekoľkokrát. Prvý krát v máji tohto roku v rozhovore s tlačovou agentúrou Reuters a tiež v lete pri jednej svojej volebnej reči v USA štáte Georgia. Tam povedal aj to, že ako prezident by ho prijal aj vo Washingtone. V Amerike bol za to kritizovaný, Severná Kórea sa o ňom vyjadrila pochvalne a označila ho za posla mieru. Média krajiny ho chválili ako múdreho politika, schopného viesť otvorený a rozumný dialóg.

Michael Madden, docent na Korea Institut Johns Hopkins School of International Studies vo Washingtone, povedal, že osobné stretnutie Trumpa a Kima by s istotou znamenalo podstatné zlepšenie vzťahov medzi ich krajinami. A určite by tu mohol zohrať rolu aj bývalý úspešný americký profihráč v basketbale, Dennis Keith Rodman, ktorý je dobrým priateľom severokórejského prezidenta Kima a viackrát ho navštívil, čo mu prinieslo veľa nepríjemností v USA.

Od apríla 2009 sa medzi oboma štátmi nekonali žiadne rozhovory a odvtedy symbolicky povedané medzi nimi rinčia len zbrane a vymieňajú sa vyhrážky. Docent Madden počíta s tým, že nový prezident USA počas prvých sto dní svojej vlády, keď sa vyhlasujú centrálne body jeho politiky, tam zaradí aj rokovania s Kimom.