Víťazstvo Trumpa manipulácia? Bude Hillary predsa len prezidentkou?

25.11.2016 00:16

Kandidátka na prezidenta Stein, strana Zelených, chce oficiálne napadnúť výsledky amerických volieb. V tomto prípade to znamená opätovné sčítanie už odovzdaných hlasov v štátoch Wisconsin, Michigan a Pennsylvania.

Jill Stein (získala len 1 percento hlasov) potrebuje k tomu bezpodmienčne dve veci: rýchlo konať a 6 milión dolárov. Prv však, ako vysvetlím, prečo sa na to podujala kandidátka USA-Zelených, ktorá z toho nemôže profitovať a nie Hillary, uvediem ešte niekoľko faktov.

Podľa informácií z USA (CNN) prezidentské voľby nie sú ešte rozhodnuté. Skupina vedcov, ktorá analyzovala výsledky, vyzvala Hillary Clinton, aby súdnou žalobou požiadala o nové spočítanie hlasov voličov v troch takzvaných Swing States: Wisconsin, Michigan a Pennsylvania.

Experti údajne zistili, že výsledky v týchto štátoch boli zmanipulované. Svoju analýzu prezentovali Hillary Clinton v pondelok. Podľa New York Magazine zistili vedci trend, že Hillary mala nápadne slabšie výsledky hlasovania práve v takých volebných obvodoch zmienených troch štátoch, v ktorých boli nasadené elektronické „volebné prístroje“.

Naopak, v tých volebných obvodoch, kde voliči odovzdávali hlasy na volebných lístkoch zakrúžkovaním svojho kandidáta, dosiahla  Hillary oveľa lepšie výsledky. Napríklad v štáte Wisconsin by bola Clinton podľa výpočtu vedcov dosiahla  o 7 percent lepší výsledok, ak by sa všade bolo hlasovalo zakrúžkovaním na volebných lístkoch.

Práve tieto tri štáty majú rozhodujúci vplyv na výsledky prezidentských volieb, a to najmä vtedy, ak sa očakáva tesný výsledok.

Experti vyhlásili, že ak by v týchto troch štátoch mala Clinton o sedem percent lepší volebný výsledok, tak by sa víťazkou volieb bola stala ona. Povedali aj to, že zatiaľ nenašli žiadne konkrétne dôkazy úmyselnej manipulácie volieb. Svoju prácu ale ešte neukončili. Momentálne čakajú na rozhodnutie Hillary.   

K tímu vedcov patrí okrem iných aj direktor J. Alex Halderman,  Institut of computer science and engineering at the University of Michigan.

Pre Jill Stein ale neostáva veľa času, aby relizovala svoj úmyseľ. Už dnes končí termín podania námietky proti priebehu volieb vo Wisconsine, v pondelok v Michigane a v stredu v Pennsylvanii.

Ak by sa Stein podarilo dosiahnuť v nich výsledok, ktorý by znamenal, že v nich vyhrala Clinton, potom by novým prezidentom USA nebol Trump, ale Hillary. Ak je to tak, tak sa vynára otázka, prečo nekoná vo veci Hillary, ktorej sa to týka priamo a len ona môže byť prezidentkou a nie bezvýznamná Stein.

Hillary chcela vec vziať do vlastných rúk, ale jej poradcovia ju od toho rezolútne odhovorili s tým, že by to nebolo dobré pre jej aj tak už zlý imidž vo verejnosti a že je lepšie tým poveriť inú osobu. Rozhodli sa preto „angažovať“ Jill Stein.

Už som povedal, prečo musí konať rýchlo. Teraz ešte poviem, prečo na to treba veľa peňazí. Vo Wisconsine je poplatok za podanie námietky proti priebehu prezidentských volieb 1,1 milión dolárov, v Michigane 0, 6 milión a v Pennsylvanii 0, 5 milión. K tomu treba 2 až 3 milióny dolárov pre právnikov a ešte 0, 4 milión pre pozorovateľov volieb. Stein nie je vôbec bohatá a o takej sume môže len snívať a tiež jej môže byť jedno či Trump alebo Clinton. Počas volebnej kampame atakovala tvrdo oboch. A tak je jasné, o čo tu ide.

Ak sa Stein podarí zavčasu zrealizovať všetky potrebné formality a tím vedcov záväzne voči Hillary potvrdí, že jej šanca na víťazstvo je stopercentná, tak Hillary zabezpečí potrebné peniaze. A potom má Biely Dom vo svojich rukách.

A že Stein, ktorá to nerobí z lásky k Hillary, na tom zarobí tiež peknú sumicku, nemusím ďalej rozvádzať.