Víry sú najúspešnejší model evolúcie – sú vo všetkých organizmoch. Život len vďaka vírom

14.05.2020 23:41

Víry sú oveľa početnejšie ako všetky existujúce bunky dohromady. Možno povedať, že sú všade a vo všetkých organizmoch. Vznikli skôr ako vznikol na Zemi život. V priebehu miliónov rokov sa dokázali prispôsobiť všetkým  druhom  buniek, ktoré existujú.  Možno ich označiť za najeficientnejších pirátov buniek. Priamy dôkaz existencie najstarších vírov neexistuje.

Vnútorná stavba vírov je perfektne prispôsobená tomu, aby mohli bunky „zajať“, vniknúť do nich a potom ich premeniť na fabriky produkujúce už len víry.

Rôzne druhy vírov vyvinuli rôzne stratégie ako parazitovať na bunkách, bez ktorých sa nedokážu rozmnožovať. Biológovia sú presvedčení, že na druhej strane to bolo práve toto bunkové parazitovanie vírov, ktoré bolo jedným z najdôležitejších motorov evolúcie.

Niektorí z biológov sú dokonca toho názoru, že život má svoj pôvod v nejakých vírom podobným štruktúram.

Samotné víry biológia nezaraďuje k živým organizmom, o.i. preto, že nemajú metabolizmus a že nemajú schopnosť sa sami rozmnožovať.

Experti odhadujú, že dnes existuje okolo 100  miliónov typov vírov a že sú všade tam, kde existuje život.

Ľudia vo všeobecnosti nevedia o víroch takmer nič, azda len to, že sú pre nás nebezpečné a že prinášajú smrť.

Nevedia nič o tom, že veľmi významne ovplyvňujú život na Zemi, a to takmer vo všetkom. Sú v najväčších hĺbkach oceánov, sú na rovníku a sú i v antarktíde.

Morskí biológovia sú presvedčení, že v hlbinách oceánov sú víry zodpovedné za to, že tam mikrorganizmy odumierajú, čím sa uvoľňuje veľké množstvo uhlíka, ktorý je potom k dispozícii iným organizmom. Víry tam vo veľkom rozsahu ovplyvňujú ekosystémy.

Mimochodom, v súvislosti s virologickými ochorerniami je dôležité vedieť, že antibiotiká vôbec nepomáhajú v prípadoch vírusových infekcií. Zaberajú len vtedy, keď ide o baktériové infekcie.

Na záver sa ešte zmienim o tom, že virológia pozná aj tzv. dobré víry. Existujú napr. víry, ktoré sú nápomocné hrubému črevu, že sa pri rôznych infekčných procesoch, ktoré v ňom prebiehajú, nezapáli.

V inom prípade pomáhajú víry pri terapii rakoviny. Je to nová metóda, kde sú víry tak „usmernené“, že napádajú rakovinové tumory, kde sa potom lavínovite rozmnožujú a tak ich ničia.