Viktor Orbán obvinil USA, že na ukrajinskej vojne zarábajú

14.01.2023 22:02

Maďarský premiér Viktor Orbán v piatok ostro obvinil americkú vládu z toho, že USA profitujú z vojny na Ukrajine. Tým ale zároveň aj nepriamo naznačil, že čím vojna dlhšie trvá, tým viac Američania na nej zarobia.

A základná dogma dravčieho kapitalizmu, ktorého vlasťou sú  USA, znie: Čo vynáša zisk, to si treba za každú cenu chrániť a udržiavať.

A ak vojna prináša tučné zisky, tak ju treba predlžovať.

Ak by to bolo v moci maďarského premiéra, tak by okamžite zrušil protiruské sankcie a zrušil by aj dodávky zbraní Ukrajine.

V tejto súvislosti Orbán povedal, že nemôže sám zrušiť sankcie proti Rusku,  pretože na to sú politické možnosti Maďarska veľmi slabé a nedostatočné a že preto len Nemci a Francúzi by mohli zmeniť postoj EÚ k sankciám.

Ešte predtým ako zdôraznil Orbán svoj absolútne negatívny postoj k sankciám, povedal:

„Jediné čo môžem urobiť, je to, že môžem len obmedziť škody, ktoré sankcie spôsobujú môjmu národu.“

Orbán pripomenul aj nasledovný fakt:

"Problémy spôsobené sankciami budú v Európe len narastať, ak by sme ich zrušili, ceny energií okamžite klesnú a inflácia tiež."

 

Zopakoval aj svoje viacnásobné vyhlásenie, že z ekonomického hľadiska je Európa  skutočným porazeným v tomto konflikte, zatiaľ čo USA sú jeho absolútnym víťazom, čo sa týka ziskov".

Je smutnou skutočnosťou, že ani Slovensko, ani Česko nemajú premiéra podobného formátu, ako ho má Viktor Orbán, ktorý vytrvalo odmieta stať sa poslušným vazalom USA a Západu.