Viete, že Mesiac neobieha okolo Zeme? Kto si to myslí, tak sa mýli, veľmi!

29.05.2018 21:01

 

To, že sa Mesiac otáča okolo Zeme, to je len klamlivé zdanie. Verí to ale veľká väčšina z nás. V skutočnosti je to ale celkom inakšie. Hovoriť o Mesiaci ako o družici Zeme nie je z pohľadu fyziky správne. Mesiac možno považovať za objekt, ktorý je rovnocenný so Zemou a sústavu Zem a Mesiac možno považovať za istý druh dvojplanéty. Je úplne podobný svojej partnerke.

Zem a Mesiac ako jedna sústava tvoria uzavretý dynamický systém a spoločne sa aj pohybujú okolo Slnka, a to po eliptickej dráhe.

Teraz vysvetlím prečo sa Mesiac neotáča okolo Zeme a ani sa nikdy otáčať okolo nej nebude.

Tento dynamický uzavretý sytém, aby mohol ako taký fungovať, tak musí spĺňať určité podmienky. Jednou z nich je zachovanie celkového uhlového momentu ich pohybu v priebehu času.

Celkový uhlový  moment pozostáva z dvoch momentov.

Jeden je rotačný moment pohybu oboch nebeských telies okolo ich vlastných osí a druhý moment je obežný moment ich pohybov okolo ich spoločného ťažiska.

A už sme pri odpovedi na otázku, okolo čoho sa otáča Mesiac. 

Tak Mesiac ako aj Zem sa otáčajú okolo tohto spoločného ťažiska.

Toto ich spoločné ťažisko leží logickým spôsobom na priamke, ktorá je spojnicou stredu Zeme so stredom Mesiaca. Nenachádza sa ale medzi Zemou a Mesiacom a či lepšie vyjadrené – nenachádza sa medzi povrchmi oboch, ale nachádza sa pod povrchom Zeme.

Kde leží presne, to sa dá matematicky vypočítať.

Výsledok výpočtu hovorí, že tento ťažiskový bod je vzdialený 4700 km od stredobodu Zeme a je na spojnici so stredobodom Mesiaca.

A obe telesá sa otáčajú okolo neho.