Viete v ktorom európskom meste je najviac mostov? Skúste uhádnuť

15.07.2018 23:17

Pokiaľ som sa to nedozvedel, tak som tipoval, že to je Amsterdam, kde je veľký počet kanálov a na druhé miesto som dával Benátky, kde sú tiež samé kanále, ale Amsterdam je oveľa väčšie mesto, preto musí mať aj viac mostov. Na tretie miesto som dával Londýn.

Čo si myslíte vy? Už teraz prezradím , že ani SR ani ČR v týchto „pretekoch“ nemajú absolútne žiadnu šancu a platí to aj pre našich ďalších susedov Poľsko, Rakúsko, Maďarko i Ukrajinu. Ale to si pravdepodobne myslíte aj vy.

Keď som sa však dozvedel, že najviac mostov má jedno nemecké veľkomesto, tak potom som už hneď trafil do čierneho.

Žiadne ine európske mesto nemá toľko mostov ako Hamburg. Je na prvom miesta, a to dokonca s veľkým  odstupom na druhé miesto. Napríklad Benátky majú „len“ 435 mostov.  Hamburg má takmer šesť krát toľko a síce 2500.

Musím povedať, že keďykoľvek, keď som chodil po Hamburgu a pochodil som peši mnohé desiatky kilometrov (alebo to už boli stovky?), tak nikdy ma ani len nenapadlo, že by mohol mať tisícky mostov.

Najstarším mostom v Hamburgu je Zollenbrücke v Starom Meste. Bol postavený v roku 1663 z kameňa, ako prvý kamenný most v Hamburgu. Druhé miesto parí Amsterdamu – má 1200 mostov. A s 850 mostami je na treťom mieste Londýn.

Hamburg je naozaj fascinujúce mesto s výrazným severským šarmom, ktorý sa výrazne prejavuje v jeho architektúre. A rozhodne je – ako Nemci zvyknú hovoriť- einer Reise wert (hodný aspoň jednej cesty). A ja doložím, že nie len jednej, ale viacerých.

Mám na toto mesto tie najlepšie spomienky – určite aj preto, že sa mi dobre spolupracovalo s jeho najväčšími novinami – s Hamburger Abendblatt, kde sa mi už pre mnohými rokmi podarilo prebudiť ich pozitívny záujem o SR a boli sme spolu na Slovensku za účelom reportáží o našej krajine.

A tak sa mi podarilo vybudovať „ďalší hamburský most“ (aj keď len imaginárny) – most k SR.