Viete? Odkiaľ pochádza výraz Maghreb-štáty?

07.10.2016 20:34

Tak sa označujú tri severoafrické štáty: Tunisko, Alžírsko a Maroko. Slovo Maghreb znamená v arabštine kraj alebo tú časť krajiny, kde sa slnko večer kloní k horizontu, teda tam, kde zapadá.

V siedmom storočí, keď arabsko-mohamedánski dobyvatelia výbojmi rozširovali svoj bagdadský kalifát čoraz ďalej na Západ a ich vojská postupovali od Egypta po severnej Afrike ďalej na Západ, tak pomenovali krajiny pred sebou, ktoré ešte chceli dobyť, Maghrebom.

Arabská vojenská expedícia smerom na Maghreb bola spočiatku organizovaná lokálnymi islamskými vládcami, ktorí si delili moc i teritória v už obsadenom Egypte. Nebola však celkom úspešná a napredovala len veľmi pomaly.

Až za vlády kalifa Uthmana po roku 647 bola odštartovaná veľká a dobre organizovaná invázia proti Maghrebu. Výboje arabských moslimských pirátov smerom na Západ vychádzali z Rhodosu, kde mali základňu a pri niektorých dosiahli až južné pobrežie Iberského polostrova. Porazili aj silnú byzantskú flotu a arabské lodstvo ovládlo ako hegemón na viac ako sto rokov Stredozemné more.

V roku 709 bolo dobytie Maghrebu úspešne ukončené. Následne sa začala pod vedením generála Džebel al-Tarika príprava na obsadenie Andalúzie, kde v tom čase vládli Germáni. Všetko išlo rýchlo a už v roku 711 dosiahol arabský generál svoj cieľ a začalo sa islamizovanie krajiny, ktorá až oveľa neskôr sa stala Španielskom.

Mimochodom, názov Španielska je neeurópskeho pôvodu - nie, neboli to Arabi, ktorí ho tak pokrstili - len názov Gibraltár má arabský pôvod.

Niekedy nabudúce vysvetlím jeho pôvod - odkiaľ je názov Španielsko.