Vieš, koľkí sú ty? Netušíš, že sú to miliardy! A rozkazujú ti! - 1. časť

26.06.2017 16:01

Žiadny človek na tejto planéte nie je samostatným, do seba uzavretým organizmom. Veda bola dlho presvedčená o opaku. Dlhoročné výskumy mikrobiológov však priniesli nový revolučný pohľad. A už niekoľko rokov vieme to, že každý človek je nesmierne komplexný metaorganizmus, ktorý pozostáva z miliard bytostí, ktoré navzájom spolupracujú a tak spoločne vytvárajú indivíduum – človek.

Na tele a v tele každého z nás žije okolo 1,5 až 2 kilo mikróbov. K mikróbom patria aj baktérie i víry. Na každých 100 buniek nášho tela pripadne 130 mikróbov.  Vedci dosiaľ identifikovali v našom  tele a na ňom až 20 000 druhov mikróbov. Z toho  je len asi 200 takých, ktoré sú patogénne, to znamená také, ktoré v našom tele môžu spôsobiť chorobu.

Ľudský organizmus je flexibilným, nepredstaviteľne integrovaným spoločenstvom, ktoré sa vyvíjalo mnoho miliónov rokov.

Je výsledkom koevolúcie, v priebehu ktorej sa partneri čoraz lepšie nastavovali jeden na druhého. K tomu patrí aj výborná schopnosť vedieť sa navzájom spoznať a vymieňať si informácie. To, že si baktérie chemickou cestou vymieňajú informácie, je známe vedcom už dávno. Ale že sú schopné produkovať také látky, ktoré pôsobia na nervový systém a na genóm ich „hostiteľa“, teda na organizmus človeka, je veľmi prekvapujúce zistenie. Celá tretina chemických spojení metabolizmu, ktoré su v krvi nepochádza z buniek nášho organizmu, ale vyprodukovali ich naše mikróby.

Pomocou signálnych látok sú niektoré časti mikrobiónu (súhrn všetkých mikróbov) v stave pôsobiť aj na najvzdialenejšie časti organizmu. Veda zatiaľ nepozná odpoveď na to, aké sú to informácie, ktoré si mikróby navzájom vymieňajú. 

Poznáme z tohto tajomstva len veľmi málo – nesporné však je, že mikróby sú oveľa „inteligentnejšie“, ako sme si mysleli a že nás svojím spôsobom manipulujú a ovládajú. Medzi mikróbami  je napr. istý patogénny mikrób, menom Plazmódium a je nositeľom malárie. Je schopný telesný pach svojej obete tak zmeniť, že láka vo zvýšenej miere komáre, aby sa tak infekcia rýchlejšie preniesla aj na iných ľudí. Molekuly pachu, ktoré sa z nášho tela veľmi ľahko odpútavajú a letia do priestoru, nie sú produktom nášho tela, ale ich vyrábajú baktérie, ktoré existujú na našej pleti.

pokračovanie nasleduje