Vieme o Plutovi naozaj až od r. 1930, keď ho objavil astronóm Tombaugh? A čo keď je to inakšie?

07.11.2018 23:30

Uvediem tu názor oficiálnej vedy, ktorá si medzičasom už vôbec nie je istá tým, že Pluto bol skutočne objavený až americkým astronómom Tombaughom 18. februára 1930.

Viacerí renomovaní astronómovia vyjadrili pochybnosť o tom, či Tombaugh bol naozaj prvým človekom, ktorý objavil Pluta. Pripúšťajú možnosť, že ľudia poznali už pred tisícročiami všetky planéty našej slnečnej sústavy a aj jej veľkosť.

Vychádzajú z toho, že početné mýty a náboženstvá obsahujú veľké možstvo textov, ktoré možno interpretovať aj inakšie, ako len mytologicky a religiózne. Okrem toho existuje aj množstvo artefaktov, ktoré sa nedajú jednoznačne interpretovať.

A čo hovoria niektorí astronómovia na scénu, ktorá je zobrazená na prastarej sumerskej rolovacej pečati, o ktorej som písal v článku Prastaré civilizácie Mezopotámie?  Archeológovia ju interpretujú len ako religiózno-kultovú scénu, naproti tomu aj viacerí renomovaní astronómovia pripúšťajú možnosť, že je na nej symbolicky zobrazená heliocentrická slnečná sústava.

V jej strede je Slnko a okolo neho jedenásť rôzne veľkých krúžkov, ktoré by mohli znázorňovať planéty.

V starých sumerských textoch je Nibiru opísaný ako nebeský objekt (planéta, ktorej obeh okolo Slnka trvá 3 600 rokov), ktorý je od Slnka nesmierne vzdialený.

A od niekoľkých rokov pripúšťajú už aj niektorí astronómovia možnosť existencie neznámej planéty X, ktorá je ďaleko za Plutom. Medzi nimi sú napríklad John Murray z The Open University z Veľkej Británie a John Matese z University  of Louisiana, Lafayette.

Neznáma planéta by podľa nich mohla byť až 10 krát taká veľká ako Jupiter a až 32 000 krát ďalej od Slnka, ako je od neho vzdialená Zem. Jednoznačný dôkaz jej existencie ale nemajú. Zmienená sumerská rolovacia pečať sa dnes nachádza v jednom berlínskom múzeu (Vorderasiatisches Museum v Berline Grund).

Bol som tam už pred viacerými rokmi a urobila na mňa naozaj zvláštny dojem a dlho som ju obdivoval.

Na jednej strane preto, lebo to, čo zobrazuje, sa zhoduje s mojimi názormi, ktoré mám o Sumeroch vo vzťahu k našej slnečnej sústave. Na druhej strane tiež preto, lebo zakaždým ma mimoriadne fascinuje, keď stojím pred nejakým veľmi dávnym a naviac ešte aj neobyčajným a či dokonca záhadným výtvorom ľudského umu a rúk.