Viedeň: Žiadosti o azyl už nechodia ako vlny, ale ako cunami

12.07.2022 22:42

Po vypuknutí korony v Rakúsku sa téma migrácia a azyl akosi vytratili z médií i z pozornosti verejnosti. To pochopiteľne vyhovovalo rakúskej vláde, inakšie by si musela aj v tomto prípade priznať úplné zlyhanie. Nesporným faktom ale je, že migrantská kríza neprestala a dokonca je čoraz väčšia, ako keď sa začala.

Kým v roku 2021 rakúska vláda občanov takpovediac zatvorila do korona-väzenia a jej médiá ich neustále bombardovali a strašili číslami infikovaných a zomrelých, tak iní sa mohli slobodne pohybovať a ísť cez Rakúsko do iných štátov alebo požiadať azyl priamo tam.

Podľa oficiálnej štatistiky bolo v Rakúsku v roku 2016 podaných 42 285 žiadostí o azyl. V roku 2021 bolo v Rakúsku podaných takmer 40 000 azylových návrhov.

Všetko hovorí za to, že tento rok ich bude oveľa viac. K slovu sa hlásia viacerí starostovia z pohraničných obcí – jeden z nich je aj Johann Balogh. Ten hovorí, že takmer každý deň prechádzajú cez ich obce kopy utečencov a že ich občania nemajú pritom dobrý pocit. Starosta Balogh sa sťažoval, že hoci preto žiadali o podporu Ministerstvo vnútra, tak sa im odtiaľ nikto ani len neozval.

Každý týždeň je zadržaných na hraniciach Burgenlandu okolo 1000 migrantov a ich počet bude narastať. Polícia a hraničiari pritom slúžia ako Shuttle-Service a vozia údajných utečencov v autobusoch do neďalekých ubytovní.

Že ich počet doslova exploduje, o tom svedčí štatistika prvých štyroch mesiacov roku 2022 – v tomto rozpätí bolo v Rakúsku podaných 20 810 azylových žiadostí. Experti vychádzajú zb toho, že do konca roku toto číslo môže byť podstane vyššie ako 50 000. K tomu však treba prípočítať ešte 75 000 utečencov z Ukrajiny – do konca roku k nim pribudne istotne ešte niekoľko desaťtisíc ďalších.

Takmer 90 percent z týchto čísel sú mužskí migranti. Okrem toho žije v Rakúsku podľa odhadov viac ako 300 000 ilegálnych migrantov. O tom, že niečo také extrémne zaťažuje rakúsky finančný systém nie je potrebné vôbec hovoriť.