Viedeň od roku 2019 ruší možnosť absolvovania vodičských skúšok po turecky. Ozve sa Erdogan?

25.07.2018 23:29

Vyhlásil to rakúsky minister dopravy Norbert Hofer FPÖ. V budúcnosti bude možné v Rakúsku robiť tieto skúšky len v dvoch cudzích rečiach – slovinskej a chorvátskej.

Umožňuje to štátna zmluva z roku 1955, ktorá zaručuje slovinskej a chorvátskej minorite v Rakúsku právo používania ich vlastnej reči aj pri rôznych úradných aktoch a záležitostiach.

Minister Hofer zdôraznil, že nový zákon neznamená diskrimináciu rakúskych Turkov, ale ak by naďalej zotrvával súčasný stav, tak práve to je v podstate diskriminácia iných etnických minorít, ktoré takú možnosť dosiaľ nemali.

Tento akt je len ďalším poukazom na to, že Kurzova vláda robí diametrálne inú politiku ako ju robila predošlá vláda, ktorá robila podobnú utečeneckú politiku ako nemecká kancelárka a aj voči Turkom sa správala podobne devótne ako Merkel.

Berlín by si v žiadnom prípade nikdy nedovolil podobný krok ako ho urobil Norbert Hofer. Niečo také urobiť by bola schopná len vláda pod vedením AfD.

Reakcia Ankary určite príde, toto predsa sú veci - podobne ako prípad Mesuta Özila – ktoré Erdogan potrebuje a doslova užíva, veď môže EÚ obviňovať z rasizmu a netolerancie.