Viedeň: Moskva rozhodne o tom, ako veľmi, a či dokonca ako strašne ochudobnieme

22.07.2022 23:27

Priznáva to dokonca už aj rakúsky mainstream, keď konštatuje: „Už teraz Rakúšania čoraz viac chudobnejú. Čo im potom ale hrozí, ak Moskva zastaví dodávky plynu úplne?“

Mnohí Rakúšania si ale ešte neuvedomujú, že veľa poukazuje na to, že plynová kríza – v ktorej už sme – sa môže extrémne prehĺbiť, najmä ak Rusko  dodávky plynu úplne zastaví. EÚ-exkomisár pre energie Günther Oettinger povedal pred niekoľkými dňami, že je potrebné sa dobre pripraviť na možné zavedenie vojnového hospodárstva

Rakúsky mainstream mieni, že Putin ak zastaví plyn, tak ukáže, že mu vôbec nejde o to, že príde o peniaze (mainstream akoby zabudol, že Putin má plno možností získať ich mimo EÚ), ale že tak bude demonštrovať svoju moc voči Európe. A má ju skutočne – stačia len jeho hrozby a v Európe rastú ceny za energie priam do „neba“.

Prognózy niektorých rakúskych ekonómov ako sa bude ďalej vyvíjať rakúska a európska ekonomika sú mimoriadne pesimistické. Hovoria, že ak Rusko odstaví plyn úplne, tak príde k takej recesii ekonomiky, že niekoľkonásobne predstihne recesiu, ktorú spôsobila korona-kríza.

Na druhej strane je nutné poznamenať, že je veľmi ťažké robiť v tomto prípade precízne prognózy, lebo nikdy v minulosti sme nemali porovnateľnú situáciu.

Zatiaľ možno pre Rakúsko konštatovať fakt, že už teraz sa životný štandard občanov veľmi znížil, a to platí predovšetkým pre sociálne slabšie vrstvy. Počíta sa s tým, že inflácia v Rakúsku za rok 2022 dosiahne takmer 8 percent. To je najvyššia hodnota od energetickej krízy v sedemdesiatych rokoch minulého storočia.

Inštitúty Wifo a IHS vychádzajú z toho, že v roku 2022 klesnú v Rakúsku hrubé platy o 3,9 percent, to je najviac od roku 1955, keď sa zaviedla táto štatistika.

Podobne skepticky sa vyjadril šéf Wifo Gabriel Felbermayr:

„V prípade odstavenia ruského plynu sa môže inflácia v zime zdvojnásobiť, v najhoršom prípade môže dosiahnuť až 18 percent.“

Felbermayr potom počíta aj s masovými demonštráciami. A to všetko len pre naše „skvelé“ protiruské sankcie, ktorými sme chceli Rusko zničiť a dokázať tak to, čo sa nepodarilo Napoleonovi ani Hitlerovi.

Čo teda možno v krátkosti povedať o výhliadkach pre občanov Rakúska v jeseni a zime?

Určite nič pozitívne, lebo napríklad Michael Strugl šéf čiastočne štátneho rakúskeho koncernu Stromkonzern Verbund povedal, že zatiaľ rakúske koncerny, ktoré distribujú elektrický prúd zákazníkom, im zvýšili cenu len o polovicu z toho, čo oni za jednu Kwh platia výrobcom.

V prípade plynu je to zatiaľ menej ako polovica. Strugl preto pripomenul, že zákazníci odoberajúci energiu musia byť pripravení na zdvojnásobenie až strojnásobenie, toho čo platia teraz.

Ešte pred rokom sa nikomu z nás ani len nesnívalo, do akej zúfalej situácie nás dostane politika Bruselu.

Preto na záver musíme skorigovať titulok článku:

Nie Moskva rozhodne o tom, ako veľmi ochudobnieme – o tom predsa rozhodli naši politici!