Vidí „budúci“ kancelár Merz už teraz v AfD možného spojenca?

07.07.2019 22:11

Je všeobecne známe, že CDU vedie od začiatku existencie AfD vyslovene nepriateľskú, miestami až nenávistnú kampaň voči nej a vylučuje s ňou akúkoľvek spoluprácu teraz i v budúcnosti. Pripomeniem, že podobne sa CDU správala i voči Zeleným v prvých rokoch  ich existencie.

Celkom iný postoj voči AfD zaujal Friedrich Merz CDU, a to hneď ako sa vrátil po rokoch aktívne do politického diania v Nemecku.

V drážďanských novinách vyslovil cez víkend vetu, ktorú by žiadny iný politik CDU nepovedal: „Ich hätte längst einen Bundestagsvize der AfD gewählt“. – „Už dávno by som bol zvolil jedného viceprezidenta Bundestagu z AfD“.

Tým narážal na to, že je absurdné, keď poslanci Bundestagu – aj pod vplyvom CDU – blokujú už celé mesiace zvolenie navrhnutého kandidáta  AfD za viceprezidenta Bundestagu. Odmietli už štyroch, pritom každá strana, ktorá je v Bundestagu má právo nominovať svojho viceprezidenta, ktorý je potom formálne odsúhlasený poslancami Bundestagu.

Bývalý  šéf frakcie CDU-CSU v Bundestagu, Friedrich Merz kritizoval aj kategorické zabraňovanie tomu, aby členovia AfD boli na pozíciach v istých úradoch a aby im bola bránená účasť na rôznych oficiálnych podujatiach.

V tejto súvislosti Merz kritizoval veľmi aj nedávne  rozhodnutie nemeckej evanjelickej cirkvi, že na svoj celonemecký Kirchentag v Dortmunde nepozvala na verejné diskusie aj zástupcov AfD, hoci tí prejavili veľký záujem o účasť.

To všetko je absurdná a neoprávnená diskriminácia a niečo také nemôže a nesmie byť súčasťou demokracie a už vôbec to nepatrí do našej kresťanskej kultúry – ktorá sa ukazuje benevolentná voči kriminálnym utečencom, ale neraz nezmyselne diskriminuje vlastných príslušníkov, v tomto prípade AfD.

Merz povedal tiež nasledovné:

„AfD bola v demokratických parlamentných voľbách podporená až 12,6  percentami voličov. Nebola ani zakázaná a nebola po preskúmaní ani vyhlásená za protiústavnú stranu a stoja za ňou milióny ľudí, ktorí ju volili a preto ju nesmieme diskriminovať a robiť z nej obeť našej politiky, a to platí aj pre jej poslancov v Bundestagu.“

Tento muž je skvelý politický pragmatik a vidí veci absolútne realisticky, čo úplne chýba Merkel, ktorá je totálne odtrhnutá od reality a vznáša sa vysoko v oblakoch .

Už sa ale blíži čas, keď z nich padne k zemi a potom ju očakáva trpké precitnutie. 

CDU nemá v súčasnosti schopnejšieho politika, ako je Friedrich Merz a ten, ak príde jeho čas, tak bude konať a myslieť len pragmaticky a ak to bude nevyhnutné, tak nebude mať problém ísť spoločne aj s AfD.