Viceprezidentka nemeckého Bundestagu, Petra Pau, dostala vražedné hrozby

15.03.2015 11:20

Známa nemecká politička Petra Pauová obdržala viaceré vyhražné listy, kde jej bolo hrozenou smrťou. Okrem toho sa pred jej domom konala demonštrácia približne 120 neonacistických demonštrantov, z ktorých mnohí sú členmi alebo prívržencami strany NPD. V jej priebehu demonštrujúci skandovali rasistické parole a vyhrážky proti političke.

Hlavným dôvodom týchto aktivít namierených proti nej, ktoré ohrozujú jej osobnú bezpečnosť, je to, že politička sa vo svojom volebnom obvode Marzahn-Hellersdorf v Berlíne zasadzuje za ubytovanie utečencov a azylantov, ktorí prichádzajú vo zvýšenom počte do Nemecka.

Ako sa vyjadrila Pauová, tak dostáva už niekoľko mesiacov vražedné hrozby. Raz sa jej vyhrážali na Facebook-fóre , že ju priklincujú na strom a bola tam zverejnená aj jej súkromná adresa.
Viceprezidentka Bundestagu teraz požaduje viac ochrany pre politikov, ktorí dostávajú podobné vyhrážky. V nemeckom Bilde povedala: "Každý politik, ako aj každý občan, má nárok na ochranu svojej súkromnej sféry. A to musí štát zabezpečiť."

Niečo podobné sa odohralo vo východnom Nemecku, kde len pred týždňom odstúpil zo svojej funkcie starosta Markus Nierth (bez straníckej príslušnosti) z Tröglitzu, kde žije 2 900 ľudí. Dostal vyhrážky od miestnych ultrapravicových demonštrantov, že keď bude ďalej podporovať ideu ubytovania niekoľko desiatok utečencov v obci, tak usporiadajú demonštrácie pred jeho domom. Nierth mal obavy o osobnú bezpečnosť a bezpečnosť svojej rodiny a nemal pocit, že sa zodpovedné úrady o to starajú a preto odstúpil.