Vicekancelár Gabriel ostro kritizoval Ankaru za odstrel ruského lietadla a obhajoval Rusko

25.11.2015 19:26

Sigmar Gabriel kritizoval tvrdými slovami a neobyčajne ostro počínanie prezidenta Erdogana a jeho generálov, ktorí dali príkaz zostreliť ruské lietadlo na hraniciach turecko-sýrskych. Vicekancelár povedal priamo a veľmi expresívne, že to, čo teraz urobilo Turecko, svedčí o tom, že v sýrskej kríze máme po prvý raz "hráča", ktorý je podľa výpovedí rôznych regiónov bojmi postihnutej časti Blízkeho Východu nevyspytateľný a nekalkulovateľný a ktorý bezohľadne sleduje len vlastné mocenské záujmy, bez ohľadu na to, aké škody tým spôsobí.

Povedal, že aj keby bolo ruské lietadlo krátko vniklo do vzdušného priestoru Turecka, Ankara nikdy nemala reagovať jeho zostrelením, a to o to viac, že aj ona v tomto konflikte zohráva nejasnú rolu. Veď ruské lietadlo absolútne neohrozovalo bezpečnosť Turecka. Naopak, Ankara ho mala považovať za spojenca, s ktorým spoločne bojuje proti ISIS. Veď Erdogan  to neustále tvrdí.

Ďalej vicekancelár a minister hospodárstva Nemecka uviedol, že mu ostáva len dúfať, že teraz nedôjde k rozpadu zamýšľanej koalície, spolu s Ruskom, v boji proti teroru ISIS, čo už bolo na dobrej ceste. V opačnom prípade to bude jednoznačná vina Turecka, aj so všetkými negatívnymi dôsledkami.

Naproti tomu, kancelárka Merkelová, pokorná služobníčka Washingtonu, k tejto nebezpečnej situácii nevydala nijaký komentár. Okrem iného,  aj preto, lebo si nechcela pohnevať tureckého prezidenta, ktorého len nedávno navštívila a očakáva od neho pomoc v utečeneckej kríze.

Ak by Rusi na území Sýrie bombardovali Kurdov, tak by v danej situácii Ankara nikdy túto špinavú zákernosť nebola urobila, ale by oslavovala ruských pilótov, ako hrdinov, ktorí skvele ničia "teroristov".

Vladimír Putin dnes nekompromisne povedal, že ak sa niečo podobné zopakuje, tak Rusko bude reagovať. Jeho slová mali formu vážnej hrozby. Rusko reaguje zosilnením vojenskej prezencie v Sýrii a Stredozemnom mori. Ak nepríde pozitívny signál od Západu, tak svet sa musí vážne obávať globálneho vojenského konfliktu. 

Môj komentár:

K zostreleniu ruského stíhacieho bombardéra nemuselo prísť, keby Obama už dávnejšie jednoznačne bol vyhlásil, že USA budú podporovať Rusko v jeho boji proti ISIS a s Moskvou spolupracovať a bol by to náležite oznamil aj Erdoganovi. Som presvedčený, že Ankara možnosť takéhoto zásahu proti Rusku už predtým konzultovala s Bielym Domom a reagovala takto s jeho tichým súhlasom. Erdogan nie je až takým veľkým šialencom, aby takúto nebezpečnú situáciu podnietil len na vlastnú päsť a proti americkým záujmom, ale i proti zájmom EÚ, lebo aj francúzsky prezident bol z tohto šialeného kúsku Turecka rozhorčený. Je to predsa on, ktorý už dlhšie chce, aby aj Rusko bolo Západom naplno integrované do boja proti ISIS.