Venezuelská vláda obvinila USA z ekonomického a politického terorizmu

10.03.2024 19:59

Venezuelská vláda dôrazne odmietla obnovenie exekutívneho nariadenia USA voči jej krajine, ktoré platí už deväť rokov a označila ho za terorizmus.

 

V komuniké ministra zahraničných vecí Ivána Gila sa uvádza, že tento príkaz sa používa od roku 2015 "na ospravedlnenie neustálej agresie" proti venezuelskému obyvateľstvu, a porušuje každé pravidlo medzinárodného práva a predstavuje prípad ničím neorávneného kolektívneho trestu".

Americký prezident Joe Biden v utorok informoval Kongres, že predlžuje výkonné nariadenie  „13 692“ týkajúce sa Venezuely, aj naďalej po 8. marci 2024.

 

"Situácia vo Venezuele naďalej predstavuje neobvyklú a mimoriadnu hrozbu pre národnú bezpečnosť a zahraničnú politiku USA. Z tohto dôvodu som rozhodol, že je potrebné vyhlásiť národnú pohotovosť vyhlásenú vo výkonnom nariadení 13 692 s ohľadom na situáciu vo Venezuele, “

uviedol vo svojej cynickej a nezmyselne lživej reakcii Biden v reakcii na komuniké Ivána Gila.

 

Tento dekrét, ktorý prvýkrát vydal prezident Barack Obama a odvtedy sa každoročne obnovuje, slúžil ako argument pre Washington, aby použil sériu jednostranných donucovacích opatrení proti Venezuele, a ktoré podľa oficiálnych odhadov pripravili krajinu za posledné desaťročie o 232 miliárd dolárov.

 

"Biely dom, ktorý mal možnosť napraviť chyby a nespravodlivosti z minulosti, ktoré sa dotkli aj jeho vlastných záujmov, uprednostňuje pokračovanie ekonomického terorizmu s viac ako 930 opatreniami proti našej krajine," uviedla venezuelská vláda.

 

Jednostranné sankcie sú súčasťou zbytočnej, absurdnej a nepriateľskej stratégie, ktorá len dokazuje, že dekadentné vedenie Spojených štátov nie je schopné navrhnúť koherentnú zahraničnú politiku, ktorá by nebola založená na nátlaku, vydieraní alebo neúcte.

 

"Nič iné ale nemožno očakávať od vlády, ktorá toleruje a bagatelizuje genocídu palestínskeho ľudu a je ľahostajná k postupnej strate občianskych práv svojich menšín. Venezuelský ľud sa nesklonil pred týmito agresiami a nikdy sa neskloní. Bez ohľadu na to, čo urobia Spojené štáty, Venezuela je krajina, ktorá je  odhodlaná byť slobodná a bude stáť za svojím,"

uvádza sa v ďalšom záverečnom komuniké venezuelského Ministerstva zahraničia.