Venezuela v OSN kategoricky odmietla požiadavku EÚ a USA, aby vláda odstúpila a vyhlásila nové voľby

27.01.2019 22:29

Venezuelský minister zahraničia Jorge Arreaza vyhlásil v sobotu v Bezpečnostnej rade OSN, že táto požiadavka pôsobí takmer infantilne. Povedal, že Venezuela si nikdy od nikoho nenechá vnucovať cudzie rozhodnutia a cudzie nariadenie. Zasadanie rady o Venezuele bolo presadené Washingtonom. Na zvolanie takého zasadania je potrebný počet minimálne 9 hlasov. A len toľko bol Washington schopný zabezpečiť.

Arreaza výsmešne prehlásil pred radou, že ústava Venezuely nikde na žiadnom mieste neobsahuje zmienku o tom, že nejaký občan krajiny sa môže sám prehlásiť za jej prezidenta, a to za žiadnych okolností. Dodal, že práve to urobil šéf parlamentu Juan Guaido v stredu. Potom ironicky vyzval prítomných, aby mu také miesto vo venezuelskej ústave ukázali. Keď bolo chvíľu ticho, tak zvolal, že preto je aj naďalej prezidentom Venezuely len Nicolas Maduro.

V ten istý deň šéf vládnúcej strany vo Venezuele, Diosdado Cabello atakoval španielskeho premiéra Pedra Sancheza – jedného zo signatárov výzvy EÚ k odstúpeniu Madura. Odkázal mu, že politici ako on, by si mali poriadne premyslieť, či majú právo vyučovať jeho krajinu demokracii.  

Tým zasiahol Sancheza na citlivom mieste. Ten sa totiž stal premiérom len preto, že jeho predchodca Mariano Rajoy bol namočený spolu s ďalšími špičkovými politikmi svojej strany v obrovskom korupčnom škandále. Keď ten naplno prepukol, tak mu parlament vyslovil nedôveru a musel odstúpiť. Premiérom sa stal Sanchez. Len tak – bez volieb.

Po prvý raz sa stal v Španielsku niekto premiérom bez toho, aby bol zvolený. Rajoy sa so „šťastím“ vyhol väzeniu, ale viacerí jeho korupční spolupracovníci z jeho strany boli odsúdení na niekoľko rokov väzenia.

Vo štvrtok Cabello pred veľkým davom prívržencov vlády vo svojom príhovore o.i. výsmešne prevolal: „Kto vôbec zvolil Pedra Sancheza? Nikto ho nezvolil. A nikto nám ani nemôže dávať rozkazy, čo máme robiť.“