Veľmi mnoho ľudí si myslí, že rakovina je moderná choroba. To je ale omyl – je dokonca oveľa staršia ako ľudstvo!

16.02.2024 10:34

Ľudia sa pokúšali liečiť rakovinu už veľmi dávno, a to v starovekom Egypte, kde – pokiaľ vieme – tak tam sa začali robiť prvé operácie zhubných nádorov. To ale bolo už milióny rokov po tom, ako na prvé rakovinové nádory ochoreli ľudia i zvieratá.

 

Rakovina je jednou z najobávanejších chorôb na svete. Podľa WHO ročne zomiera na niektorú z početných foriem rakoviny okolo 10 miliónov ľudí na celom svete. V Nemecku je ich ročne okolo 200 000, zatiaľ čo približne 500 000 Nemcov ročne ochorie na túto chorobu.

 

Dnes vieme, že rakovina je staršia ako ľudstvo samo a veľmi pravdepodobne sprevádza náš druh už od jeho vzniku. Dokazujú to vzácne fosílne nálezy rakovinových nádorov, ktoré siahajú ďaleko do praveku.

 

Doposiaľ najstarší objav zhubného nádoru pochádza z Nemecka a bol identifikovaný v roku 2019 výskumným tímom, ktorý zahŕňal aj výskumníkov z Berlínskeho prírodovedného múzea a Berlínskej charity.

 

Bol nájdený vo fosílnych pozostatkoch stavovca, ktorý žil približne pred 240 miliónmi rokov a trpel na takzvaný osteosarkóm, zhubný kostný nádor.

Doposiaľ najstarší „pacient“ s rakovinou so zhubným nádorom je skorým príbuzným ľudí, ktorí žili asi pred 1,7 miliónmi rokov. Výskumníkom sa v roku 2016 podarilo odhaliť osteosarkóm na jeho kostiach.

 

Prvý doteraz zistený nezhubný nádor - teda nádor, ktorý nesúvisí s rakovinou - je ešte starší: Ide o takzvaný novotvar, v tomto prípade nezhubný, a bol zistený u ľudoopa, ktorý žil pred 1,98 miliónmi rokov.

 

Prvé záznamy o chorobe rakovinových nádorov pochádzajú zo starovekého Egypta. Podľa článku v časopise Journal of the American Cancer Society možno prvú zmienku o tejto chorobe nájsť v papyruse Edwina Smitha, a to v staroegyptskom lekárskom texte. V texte, ktorý je starý okolo 4500 - 5000 rokov, staroegyptský autor opisuje nádor v prsníku pacientky a naznačuje, že choroba je smrteľná a nevyliečiteľná.

 

Preto sa starí Egypťania pokúšali odstraňovať nádory chirurgicky – nožmi alebo spálením kože – alebo ošetrovali postihnuté miesto liečivými bylinami či pastami. Záznamy o tom možno nájsť v Ebersovom papyruse, staroegyptskom lekárskom texte, ktorý je starý asi 3600 rokov. Existujú aj opisy rôznych foriem rakoviny – čo naznačuje, že už starí Egypťania mali pozoruhodné medicínske know-how.

 

Rakovinu ako špecifickú chorobu identifikovali pravdepodobne až starí Gréci. V publikácii Corpus Hippocraticum od známeho starogréckeho lekára Hippokratesa autor opisuje nádory ako výrastky, ktoré tvarom pripomínajú kraby. Predpokladá sa, že tento popis – grécky výraz je karkinos – viedol k názvu rakovina (karcinom), ktorý poznáme dnes.

V nasledujúcich storočiach sa nádory odstraňovali predovšetkým chirurgicky v starovekom Grécku a v starom Ríme a v stredoveku.

 

Tieto chirurgické postupy však boli štandardizované až v 19. a 20. storočí.

 

O čom sa však veľmi málo hovorí a aj málo píše – napriek tomu, že je to pre náš život nesmierne dôležité – je to, že je možné žiť tak, že taký spôsob života podstatne zníži riziko ochorenia na rakovinu!

 

O tom napíšem niekedy v inom článku.

 

Rakovina je v Nemecku druhá najčastejšia príčina smrti z ochorenia!