Veľký zázrak nášho tela – tu zlyháva aj najsmelejšia predstava

18.06.2018 15:28

Ľudské telo sa vyznačuje takou úžasnou inteligenciou a takým vysokým stupňom poriadku a usporiadania, že to absolútne presahuje intelekt človeka. Telo organizuje a zvláda každodenne trilióny a trilióny procesov, pri ktorých počte a obrovskej komplexnosti úplne zlyháva naša predstava – v porovnaní zlyháva podobne tak, ako keď sa pokúšame predstaviť si veľkosť kozmu. Uvedomme si ale, že táto neuveriteľná inteligencia je nielen v ľudskom tele, ale aj vo všetkých iných organizmoch, a to nezávislé od toho, či sú veľké alebo miniatúrne.

Veľký zázrak nášho tela zahrňuje nepredstaviteľné spektrum najrôznejších, veľmi senzibilných procesov, ktoré na seba nadväzujú a ktoré sa vzájomne ovlyvňujú. Myslime preto vždy na to, aby sme ich nikdy nenarúšali.

Jedna jediná bunka nášho tela je komplikovanejšia ako jedno veľkomesto. Je vo vnútri tela do veľkej miery samostatným organizmom. Jej membrána je podobná múrom budovy, ktoré ju oddelujú od ostatných častí mesta. Vo vnútri bunky žijú početní ďalší “obyvatelia”, ktorí svoju existenciu užívajú podobným spôsobom, ako ju užíva aj bunka v tele.

V ľudskom tele existuje približne 125 triliónov buniek. Bunky majú rôzne veľkosti – najmenšie z nich sú v tomto mikrosvete ako malí trpaslíci a najväčšie sú ako gigantickí obrovia. Ale aj najmenšia z buniek je miliard krát väčšia ako jej najmenšia súčasť. Každá bunka má viaceré takzvané organely. Možno ich považovať za istý druh orgánov bunky. Organela je štrukturálne ohraničený volumen vo vnútri bunky, ktorý sa vyznačuje nejakou špecifickou funkciou. Organelmi sú napríklad jadro bunky, i takzvaný Golgi-aparát i mitochondrie.

Zatiaľ čo ľudia sa len snažia vytvárať si pre život priaznivé okolie, ako mestá a dediny, tak bunky ho už pradávno majú: Zorganizovali si pre svoje prežitie skvelé supermesto, a tým je telo človeka.

Nespočetné vnútorne procesy v našom tele – predovšetkým tie, ktoré prebiehajú v jeho mikroskopických štruktúrach, o ktorých väčšina z nás vedome absolútne nič nevie – sú dôkazom grandióznej inteligencie buniek.

Na tomto mieste aspoň v krátkosti niečo o mitochodriách, koré sú populárne nazývané elektrárňami buniek. To znamená, sú ich dodávateľmi energie, bez ktorých by nemohli plniť svoje dôležité funkcie. Vyznačujú sa nezávislými metabolickými systémami, z čoho vyplýva, že fungujú v symbióze s bunkami. Ako súčasť buniek pracujú pre svoj vlastný prospech, ale vykonávajú aj podstatné funkcie, ktoré sú pre bunku dôležité, ako napríklad vytváranie chemických železo-sírových komplexov, bez ktorých by neodbiehali rôzne enzýmové reakcie v našom tele. V bunkách je bežne 1000 až 10 000 mitochodrien. Napríklad každá bunka našej pečene má približne 1000 mitochondrií. V našom tele sú ale aj také bunky, ktoré majú len jedinú mitochondriu.

A celkom špeciálnym zázrakom nášho tela, je náš mozog (ale to je už iná záležitosť - o tom napíšem podrobne niekedy v inom článku). Možno povedať, že celé telo slúži len tomu, aby náš mozog prežil a bol neprestajne aktívny.