Veľký úspech Trumpovej politiky. Čína otvorí cudzine svoju finančnú branžu!

10.11.2017 23:13

Americký prezident dosiahol počas svojej nedávnej návštevy v Číne to, čomu sa Čína dlho bránila. Naše hlavné médiá o tom nepíšu. Tie na Trumpa len kydajú špinu a primitívne vymyslené a prekrútene informácie, ktoré ho predkladajú ako najväčšieho idiota.

Čína sa rozhodla prehodnotiť svoj doterajší postoj v otázke svojich finančných trhov vo vzťahu k cudzine. Je to dôsledok, lepšie povedané výsledok dobrých a dôverných rozhovorov, ktoré spolu viedli čínsky a americký prezident a v neposlednom rade je to aj zásluha toho, že medzi oboma mužmi výborne funguje aj vzájomná chémia.

Peking sprístupní pre cudzincov svoj dosiaľ  „na sedem zámkov zamknutý“ finančný trh. Už čoskoro bude pre nich možné, aby získali väčšinové podiely čínskych baniek, poisťovní, finančných inštitútov, cenných papierov, atď., ktoré im budú patriť spoločne s menšinovým čínskym partnerom.

Čínska vláda to už oficiálne vyhlásila po odchode Donalda Trumpa na ďalšiu štátnu návštevu jeho ázijskej cesty.

Oznámil to čínsky viceminister financií Guangyao v štátnych čínskych médiách. Podľa týchto informácií budú zahraničné firmy môcť vlastniť  v oblasti finančnej branže až 51 percent zo spoločného podniku s Číňanmi. Až dosiaľ smeli mať maximálne 49 percent.

Predovšetkým pre čínsky bankový sektor tu ide o radikálnu zmenu. Zahraniční investori nesmeli vlastniť v Číne viac ako 25 percentný podiel kapitálu nejakej čínskej banky. To bol závažný dôvod pre zahraničné koncerny, ktorý ich držal veľmi efektívne mimo obrovského čínskeho trhu.

Tieto restrekcie v rámci čínskej finančnej branže boli terčom dlhodobej kritiky USA a EÚ. Donald Trump chce teraz aj zrušením tejto čínskej bariéry dosiahnuť zníženie veľkého amerického deficitu v obchodnej bilancii s Čínou.