Veľký asteroid 2004 BL 86 sa dnes blíži k Zemi - o 17. hodine jej bude najbližšie

26.01.2015 15:50

 

Skutočne je len otázkou času, kedy sa dostane nejaký asteroid na dráhu, kde Zemi hrozí s ním bezprostredná katastrofická kolízia. Dosiaľ nemáme nijakú spoľahlivú stratégiu, ktorá by s úspechom dokázala takú kolíziu odvrátiť. Dnes o 17. hodine sa Asteroid priblíži k našej planéte  na vzdialenosť len 1, 2 milión kilometrov a potom sa bude od nej vzďalovať. Voľným okom nie je viditeľný. To, že pôjde okolo nás v takej blízkosti, je veľmi znepokojujúca udalosť. Ide o kategóriu veľkých asteroidov a vedci odhadujú jeho veľkosť na 500 - 900 metrov.

Odkedy ich prekvapil meteorit, ktorý pred dvoma rokmi kolidoval so Zemou neďaleko Čeljabinska a narobil veľké škody, si vedci plne uvedomujú veľkosť nebezpečia, ktoré nám hrozí z kozmu.

Precíznym pozorovaním asteroidov a meteoritov letiacich okolo nás sa vedci pokúšajú nazbierať viac dôležitých informácii o týchto nebezpečných "nábojoch". Také informácie sú veľmi dôležité, aby bolo možné vyvinúť optimálne metódy pre obranu proti nim. Asteroid 2004 BL 86 nám demonštruje jasne pred akými problémami sa tu nachádzame.

Hoci je oveľa väčší ako medzinárodná vesmírna stanica ISS, je ho oveľa ťažšie spozorovať a objaviť.