Veľký argentínsky poét, altruista, revolucionár a bojovník za ľudske práva - Juan Gelman

16.03.2015 12:14

Juan Gelman zomrel pred rokom v hlavnom meste Mexika. Dožil sa veku 84 rokov. Bol jedným z najvýznamnejších basnikov nielen Argentíny, ale celej latinskej Ameriky. Narodil sa 3. mája 1930 v Buenos Aires. Už jeho otec, ktorý krátko predtým prišiel z Ukrajiny so svojou rodinou žiť do Argentíny, bol revolučným voľnomyšlienkárom židovského pôvodu. Zasadzoval sa za sociálnu revolúciu.

 

Podobnou cestou kráčal v živote aj jeho syn Juan. Už ako mladý muž vstúpil do komunistickej strany Argentíny a stal sa redaktorom vo viacerých ľavicovo-liberálnych periodikách. Veľmi skoro prejavil svoje kreatívne sklony v poézii. Prv však ako začal so svojou vlastnou tvorbou bol vodičom nákladných aut, neskôr vydavateľom literárneho časopisu Crisis, partizánom a bojovníkom proti argentínskej diktatúre.

 

K jeho najvýznamnejším dielam patria básnicke zbierky Huellas en el agua  - Stopy vo vode , Debajo - Pod tým a Gotán.


Ako vodca ľavicového podzemného odboja Montoneros proti argentínskej diktatúre  bol neustále na úteku pred zabíjačskými šergami generálskej junty. Jedného dňa mu už boli na stope a chýbalo len málo, aby ho chytili. Podarilo sa mu ale újsť cez hranice. Najprv sa dostal do Ríma a potom Paríža. Junta zakázala jeho básne. Jeho syn a jeho tehotná žena boli zatknutí a umučení k smrti. Početní jeho politickí a intelektuálni priatelia mali ten istý osud.

 

Od roku 1989 žil Gelman - v tom čase už dobrovoľne - v mexickom exile. 1997 mu bola v Argentíne udelená Nacionálna cena za poéziu. Roku 2000 dostal za svoje životné básnické dielo Premio Juan Rulfo, čo je najrenomovanejšie literárne vyznamenanie v latinskej Amerike. Veľké uznanie sa mu dostalo aj v Španielsku, kde obdržal v roku 2007 cenu Cervantesa - najvyššie ocenenie za literatúru v španielsky hovoriacom svete. Pri tej príležitosti ho v slávnostnom prejave v Madride označil kráľ Juan Carlos za jedného z najodvážnejších poétov našej doby.

 

V Nemecku boli viaceré jeho diela preložené - na Slovensku je táto vynikajúca osobnosť básnika a revolucionára  fakticky celkom neznáma.