Veľkolepý prekvapujúci objav: Už pred takmer 8000 rokmi sa ľudia plavili po Stredozemnom mori na technicky sofistikovaných lodiach !

22.03.2024 21:55

V Taliansku boli urobené senzačné nálezy z obdobia neolitu, ktoré priam revolučne prepisujú históriu námorníctva

 

Nálezy pri jazere Bracciano, neďaleko talianskeho hlavného mesta Rím, naznačujú, že ľudia sa už pred tisíckami rokov plavili po Stredozemnom mori na technicky sofistikovaných lodiach, ako uvádza tím výskumníkov v odbornom časopise „PLOS ONE“.

 

Nálezy sú tiež známkou toho, že v období neolitu došlo k mnohým dôležitým pokrokom v námorníctve a sú dôkazom toho, že ľudia, ktorí vtedy konštruovali a stavali také plavidlá mali veľmi rozsiahle a celkom špeciálne  technické znalosti a samozrejme aj skvelé zručnosti.

 

A to je obrovské prekvapenie pre vedu.

 

Počas vykopávok v historickej dedine La Marmotta na brehu jazera Bracciano v regióne Lazio našli vedci päť plavidiel vyrobených zo stromov. Boli datované medzi 5700 a 5100 p. n. l.

Jedno z plavidiel je  dlhé priam neuveriteľných viac ako desať metrov. Ďalšie plavidlo bolo vyrobené z jelše a bola to pravdepodobne rybárska loď, myslia si vedci.

 

Analýza ukázala, že lode boli postavené zo štyroch rôznych drevín (topoľ, jelša, dub, buk). Ukazuje sa tiež, že boli vyrobené pomocou pomerne pokročilých stavebných techník. Boli vyrobené pravdepodobne pomocou špecializovaných nástrojov, vrátane sekier.

Poloha pri jazere Bracciano umožnila cestovanie do Stredozemného mora.

 

La Marmotta je dôležitým referenčným bodom pre štúdium historického námorníctva. Jeho poloha pri jazere Bracciano umožnila plaviť sa do Stredozemného mora, pretože jazero je spojené s Tyrhénskym morom, t. j. časťou Stredozemného mora pri západnom pobreží Talianska.

 

Vedci majú podozrenie, že v blízkosti La Marmotta sa zachovali aj ďalšie lode, ktoré by mohli byť možným východiskovým bodom pre budúci výskum.

 

Podľa výskumníkov je na nálezoch mimoriadne zvláštne najmä technická vyspelosť, s akou boli člny postavené. Vo vykopanom plavidle, ktoré malo viac ako desať metrov, sa našla séria otvorov a pravdepodobne slúžili na pripevnenie lán, možno na plachty.

 

Stavba takýchto lodí si musela vyžadovať podrobné pochopenie konštrukčného dizajnu a vlastností dreva, ako aj dobre organizovanú kvalifikovanú prácu. Vykopané plavidlá sú najstaršie známe v oblasti Stredozemného mora.

 

V neolite, tiež známom ako obdobie neolitu, sa poľnohospodárske komunity začali rozširovať po Európe a severnej Afrike. Ich počiatky na Blízkom východe sa datujú okolo roku 10 000 p. n. l.  a komunity z tohto regiónu osídlili celé Stredomorie okolo roku 7500 p. n. l.