Veľkodemonštrácia v Madride proti úteku obyvateľstva z určitých regiónov

01.04.2019 21:39

V Madride demonštrovali veľké masy Španielov, ktorí chceli dôrazne upozorniť novú vládu socialistu Sáncheza na to, že v krajine sa extrémne vyľudňujú niektoré veľké regióny. Organizátori oznámili, že veľkého pochodu demonštrantov sa zúčastnilo viac ako 100 000 ľudí. Tiahli hlavnými ulicami mesta až na hlavné madridské námestie Plaza Mayor, ležiace v blízkosti známej Puerta  del Sol.

Motto demonštrácie bolo „Sme Povstanie vyľudneného Španielska“.

Na transparentoch vyzývali demonštranti vládu, aby sa rovnako správala k dedinám, ako to robí voči mestám, ktoré extrémne uprednostňuje, čo spôsobuje dlhodobé postupné odchádzanie státisícok Španielov z vidieckych regiónov.

Demonštráciu zvolali platformy Teruel Existe a Soria Ya! A tie sa pokúšajú už niekoľko rokov poukazovať bezúspešne na tento problém.

Teraz ale hrozia vláde, že ak proti tomu urýchlene nič neurobí, tak urobia všetko preto, aby aj v Španielsku vzniklo hnutie španielskych žltých viest.

Medzičasom žije v takmer polovici všetkých španielských vidieckych regiónov len 12 obyvateľov na štvorcový kilometer. Až 90 percent zo 46 miliónov Španielov žije len  na tretine plochy Španielska.

Najväčší úbytok obyvateľstva zaznamenali provincie Teruel v Aragónsku a Soria v Kastílii-Leone a veľké časti Andalúzie. Ako extrémne dramaticky to vyzerá v Andalúzii, som mal možnosť zažiť osobne, keď som bol pracovne pred rokom v Lisabone a sme tam išli autom z Malagy cez Cordóbu a hraničné mesto Badajoz.

Prešli sme pritom 420 kilometrov naprieč Andalúziou. Z veľkej časti to bola úplne vyľudnená pustatina so stovkami ľudoprázdnych dedín, s rozpadnutými domami a stovkami veľkých plôch s nespočetnými tisíckami vyschnutých olivových stromov. Takmer nič iné sa cestou do Badajozu nenúkalo nášmu zraku. Bol som zhrozený obrazom, ktorý nám ponúkala táto časť Španielska so zvučným názvom Andalúzia.

Zmienené platformy už oznámili, že v boji za obnovenie spustnutých oblastí španielskeho vidieku neprestanú.