Veľké prekvapenie z Marsu. Astrofyzika to potvrdila. Čo nám ešte prizná?

08.10.2018 22:42

To, čo teraz zistili vedci-astrofyzici, prišlo skutočne veľmi prekvapujúco a je to ešte len začiatok ďalších veľkých prekvapení z Marsu, ktoré budú postupne nasledovať. Avšak len za predpokladu, že ich budú smieť prezradiť aj širokej verejnosti.

Vedci nedávno oznámili, že na Marse vládli mnoho miliónov rokov vhodné podmienky pre život. A to dokonca pre život v tej istej forme ako existuje aj na Zemi. K tomuto prekvapujúcemu uzáveru prišli vedci na základe štúdií najnovších analýz pôdy Marsu, ktoré získal Marsrover Curiosity. 

Mars sa v tom čase vyznačoval bezpochyby pomerne stabilnou atmosférou, a to trvalo v priebehu veľmi dlhej epochy.

O Marse som písal už pred mnohými rokmi v niekoľkých publikáciách o tom, že ukrýva viacero veľkých prekvapení a záhad, s ktorými bude mať klasická astrofyzika a kozmológia veľké problémy, aby ich zosúladila s tým, čo tvrdila dosiaľ o našej slnečnej sústave. Podobne ako má egyptológia obrovské problémy priznať svoje omyly a klamstvá, ktorých sa dopustila pri kodifikovaní dejín starého Egypta.

Mars obiehajú dva veľmi malé mesiace, ktoré dostali veľmi nezvyčajné mená – Fobos a Deimos (Strach a Hrôza). Boli objavené v 19. storočí v rozpätí len niekoľkých dní. Vedci tieto mená vzali z gréckej mytológie. Urobili tak preto, aby symbolicky vyjadrili nesporný fakt, že ide o veľmi zvláštne a záhadné mesiace? Platí to predovšetkým v prípade Fobosa.

Renomovaný americký astronóm českého pôvodu Allen Hynek, známy aj tým, že bol presvedčený o existencii UFO v našej slnečnej sústave, označil Fobos za „niečo“ čo v žiadnom prípade nemohlo vzniknúť prirodzeným spôsobom.

Mal v roku 1985 rozpracovanú publikáciu, kde uviedol viacero faktov a argumentov, ktoré jeho tvrdenie nezvratne potvrdzovali. Žiaľ, o niekoľko mesiacov zomrel a jeho pripravovaná publikácia už nikdy nevyšla.

O Hynekovi a jeho vedeckých prácach z oblasti ufológie som písal podrobne v mojej prvej knihe o kozme, ktorá vyšla ešte v roku 1993 v Bratislave. Mal som možnosť dostať sa k viacerým závažným informáciám, ktoré boli v spomínanej nevydanej publikácii a urobili na mňa veľmi silný dojem. Publikácia mala vyjsť vo Švajčiarsku, kde mal Hynek dobrého priateľa a dôverníka, tiež vedca, ktorého som dobre poznal.

Marsrover Curiosity sa pohyboval od roku 2012 na Marse v priestore veľkého kráteru Gale, o priemere 150 kilometrov a nazbieral množstvo indícií, ktoré poukazujú na to, že sa v ňom voľakedy nachádzalo veľké jazero, plné vody. Vedci NASA mali možnosť preskúmať analýzy stvrdnutých kusov bahna z rôznych hĺbok niekdajšieho jazera a s prekvapením zistili, že v jazere boli vrstvy, kde boli rôzne chemické podmienky.

Zatiaľ čo v blízkosti hladiny jazera bolo vo vode množstvo rôznych kyslíkových zlúčenín, ktoré mali svôj pôvod v atmosfére Marsu, tak v hĺbkach jazera boli štruktúry s nízkym obsahom kyslíka. Jazero vyschlo s veľkou pravdepodobnosťou v dôsledku zmien v atmosfére. Spočiatku musela byť atmosféra studená a suchá, ale postupne sa oteplovala, čo napokon spôsobilo vyschnutie jazera.

Vedci sú presvedčení na základe výsledkov ich analýz, že „mladý“ Mars niekedy pred 3,8 až 3,1 miliard rokmi mal všetky také fyzikálne, chemické a energetické podmienky, že sa v nich mohol vytvoriť život.

A ako vieme zo skúsenosti, tak život sa vytvorí nielen všade tam, kde má na to vhodné podmienky, ale že má dokonca aj takú zázračnú schopnosť, že v nejednom prípade formuje okolie tak, že sa v ňom vytvoria podmienky, ktoré sú pre jeho existenciu vhodné a dôležité. Preto je nanajvýš pravdepodobné, že na Marse život existoval a veľmi pravdepodobne v nejakej forme stále aj existuje.

Na záver uvediem jednu pozoruhodnú kuriozitu: V roku 2011 poskytol astronaut Neils Armstrong interview, kde podal autentické dôkazy o existencii UFO v blízkosti našej planéty. Z „pochopiteľných“ dôvodov ho ale žiadne „seriózne“ vedecké média nepublikovali.