Veľké prekvapenie: Vedci zistili, že nielen medzi ľuďmi existujú ľaváci

10.12.2023 22:00

Veľká väčšina ľudí má pravú ruku dominantnú - sú pravákmi, to znamená, že všetky aktivity, na výkon ktorých postačí len jedna ruka, tak ich robia pravou rukou.

V pravej ruke majú spravidla väčšiu silu, ich pravá ruka je tiež obratnejšia, istejšia a zručnejšia.

 

Na druhej strane je ale približne každý pätnásty človek ľavákom. Prečo je to tak a prečo nie sú všetci ľudia praváci, alebo všetci ľaváci, na to veda nemá žiadnu odpoveď.

 

Ešte donedávna sme si boli istí,  že len ľudia sú praváci alebo ľaváci. A či lepšie povedané, nikdy nás nenapadlo položiť si otázku, či je tomu tak aj v ríši zvierat. -  konkrétne u opíc.

 

Ako už dávnejšie vieme, tak genóm najvyspelejších opíc, akými sú napríklad šimpanzi, je len veľmi málo odchylný od ľudského. Približne 99 percent genetického kódu ľudí a šimpanzov je absolútne identických.

 

Biológovia si položili otázku, či sú nám opice aj v tom podobné, ako používame ruky, a konkrétne či sú nám podobné v tom,  čo sa týka našej „praváckosti“ a „ľaváckosti“.

 

Po mnohých experimentoch s viacerými druhmi opičích primátov, prišli k neobyčajne prekvapujúcemu záveru.

Šimpanzy, gorily a opice bonobo sú tak isto ako aj my buď ľavákmi alebo pravákmi.

A ešte prekvapujúcejšie bolo zistenie vedcov, že je to presne v tom istom pomere ako aj u ľudí - opíc pravákov je pätnásťkrát viac ako opíc ľavákov.

 

Je tu však jeden zaujímavý rozdiel - až u 100 percent opíc druhu gibbon, je ľavá ruka dominantná. Aj väčšina orangutanov sú ľaváci.

Prečo u týchto opíc vznikla táto odlišnosť vzhľadom na dominantnosť ľavej ruky, ostáva zatiaľ tajomstvom.