Veľké chvíle Trumpa, je čoraz lepší a šance na prezidenta rastú. Hillary kritizujú Demokrati

14.09.2016 14:34

8. november sa nezadržateľne blíži – deň volieb prezidenta USA. Hillary Clinton sa dostáva do čoraz väčšej krízy a stráca nervy i zdravie. Po mdlobách, keď počas spomienkovej piety na katastrofu spred pätnásť rokov v New Yorku, 11. septembra odpadla a museli ju kriesiť a bola na tom zdravotne zle, tak to Trump nevyužil na žiadne útoky proti nej, ako to mnohí očakávali, ale zaželal jej skoré uzdravenie a venoval sa celkom inej téme. V televízii hovoril o svojom novom luxusnom hotele vo Washingtone DC. Povedal, že taký hotel mesto ešte nemalo. Pôsobil veľmi veselo a uvoľnene.

Hillary má naproti tomu za sebou nepríjemné dni a je v kríze. Najprv nadávala Trumpovým voličom, a tak porušila hlavnú etickú zásadu volebného boja prezidentov: Nikdy neatakuj voličov tvojho protikandidáta.

Potom utrpela záchvat slabosti a klamala, že to bola len chvíľková slabosť. Až neskôr sa verejnosť dozvedela, že už predtým ochorela na zápal pľúc, z ktorého ešte nebola zotavená. Aj to však nemusí byť celá pravda o jej zdraví. Amerika je zneistená jej zdravotným stavom, ktorý je podľa všetkého oveľa vážnejší, ako sa priznáva. Americký prezident musí byť fit a v dobrej kondícii. To od neho očakávajú jeho voliči i ostatní občania.

Trump, hoci neraz reaguje veľmi emocionálne, tak vo veci zdravotného stavu Hillary nepovedal ani jediné slovo a nenechal sa strhnúť ani k žiadnym teoretickým negatívnym špekuláciám o jej zdraví. Prenechal to iným. To zvyšuje jeho preferencie a prináša mu ďalšie sympatie.

Odkedy Hillary pred niekoľkými dňami počas dobročinnej akcie spojenej s dinnerom verbálne napadla voličov Trumpa a polovicu z nich označila za hanebných rasistov a sexistov, tak si pohnevala veľkú časť Američanov.  Trump si potom vypracoval obsiahly  strategický papier, orientovaný na jej fauxpas. V ňom jej medziiným vyčíta, že svojimi urážkami rozpolťuje a rozoštváva občanov USA, akoby už nebolo dosť nepokojov v americkej spoločnosti a že sa k ľuďom správa ako k objektom.

Prezidentský kandidát Republikánov poukázal v tejto súvislosti na to, že podobnú hlúposť urobil protivník Obamu v prezidentských voľbách v roku 2012, Mitt Romney, keď označil 47 percent Američanov za infantilných a nezodpovedných príjemcov rôznych štátnych podpôr. Obama ho vtedy za to neustále atakoval a pranieroval ako človeka bez štipky sociálneho cítenia, čo mu napokon prinieslo víťazstvo.

Podobne teraz reaguje Donald Trump. V Baltimore počas večernej volebnej kampane, usporiadanej jeho prívržencami, vyhlásil na adresu Hillary Clinton, že kto dehonestuje vlastný národ a ho ponižuje, ten nesmie byť jeho prezidentom – nemá na to žiadne morálne právo. Na toto vypukol obrovský dlhotrvajúci potlesk.

 Hillary už v súčasnosti kritizuje aj jej vlastná strana a tlak na ňu enormne narastá.