Veľká záhada čiernej diery v binárnej hviezdnej sústave Maxi

05.03.2022 23:26

Táto čierna diera je vzdialená od Zeme približne 10 000 svetelných rokov , to znamená, že je súčasťou našej galaxie. Astronómovia ju pozorovali viacerými teleskopmi z rôznych miest našej planéty, ako aj z kozmu.

Celú pozornosť pritom venovali jej rotačnej ose. Čo pritom zistili, je obrovským prekvapením. Osa rotácie tejto čiernej diery neleží – ako experti očakávali – kolmo k myslenej rovine jej obežnej dráhy, ale má voči nej sklon 40 stupňov.

Podľa platných teoretických modelov čiernych dier však musí mať taký sklon oveľa menšiu hodnotu, a tak v tomto prípade astronómovia tento fakt nevedia vysvetliť. Ostáva to záhadou.

Čierna diera Maxi JI820+070 vznikla z hviezdy, ktorá mala veľkú hmotnosť. Keď sa napokon po tom ako žiarila niekoľko miliárd rokov začala meniť na tzv. zomierajúcu hviezdu, až v konečnej fáze svojej existencia už spotrebovala všetku svoju energiu, tak sa začala veľmi rýchlo zmenšovať. Inak povedané, všetky jej hmotné častice sa v dôsledku veľkej gravitácie rútili čoraz väčšou rýchlosťou do jej stredu.

Hviezda ukončila svoj život v obrovskej explózii, ktorú astrofyzika nazýva Supernova. V jej vnútri súčasne vznikla čierna diera.

V relatívnej blízkosti čiernej diery sa nachádza hviezda, pričom oba tieto objekty obiehajú okolo spoločného ťažiska. Pritom čierna diera sústavne v dôsledku svojej enorme veľkej gravitačnej sily vytrháva hmotu zo svojej partnerskej hviezdy.

Táto hmota sa zhromažďuje v kotúči, ktorý rotuje okolo čiernej diery. Časť tejto hmoty vypadáva z kotúča  a padá dovnútra čiernej diery. Druhá časť sa dostane pod vplyv silných magnetických polí, ktoré sú vytvorené okolo čirnej diery. Tie z nej vytvoria dva zväzky vysokoenergetických lúčov a tie sú z pólov čiernej diery emitované do kozmu.