Veľká záhada astrofyziky: Exoplanéta Wolf-1069b nám ukazuje neustále len svoju jednu stranu !

08.02.2023 23:04

Od Zeme je táto planéta vzdialená „len“ 31 svetelných rokov a ponúka atmosféru, vodu a teploty priaznivé pre život. Planéta „Wolf 1069b“ v súčasnosti vzbudzuje veľký záujem nielen astrofyzikov, ale aj iných expertov.

Výskumnému tímu z Max Planck Institute for Astronomy (MPIA) v nemeckom Heidelbergu sa podarilo objaviť zriedkavú kamennú planétu s hmotnosťou Zeme.

Exoplanéta „Wolf 1069b“ obieha okolo svojej materskej hviezdy vo vzdialenosti, ktorá by umožnila, že na povrchu planéty by mohla existovať voda v tekutom stave.

Naviac má táto zriedkavá planéta aj takú atmosféru, ktorá ju chráni pred elektromagnetickým žiarením.

 

Avšak je tu niečo, v čom sa extrémne odlišuje od Zeme!

 

"Wolf 1069b" sa neotáča okolo seba, a preto je tam večná nočná strana.

 

Prečo je to tak, na to astrofyzika nemá žiadnu odpoveď.

 

Na jeho druhej strane - na dennej strane planéty - otočenej k slnku by teploty, ktoré sa zdajú byť v rozmedzí od mínus 23 do plus 13 stupňov Celzia, mohli byť celkom dobrým predpokladom pre život.

 

Ďalšia zvláštnosť tejto exoplanéty:

 

Rok tam trvá len pol mesiaca, a to znamená, že má pomerne veľmi vysokú obežnú rýchlosť okolo svojho slnka.

 

Pri súčasnom stave techniky nie je ale možné jednoznačne objasniť, či na tomto nebeskom telese skutočne panujú podmienky priaznivé pre život.

 

"Na to si budeme musieť pravdepodobne počkať ďalších desať rokov," vysvetlila vedúca výskumu Diana Kossakowski z heidelberského MPIA.

 

Asi pred 30 rokmi vedci objavili prvú exoplanétu vo vesmíre. 

 

Z viac ako 5000 známych objektov má však len tucet podobne priaznivé podmienky pre existenciu života ako „Wolf 1069b“.

 

Ak by sme sa chceli v súčasnosti pozrieť na túto neobyčajne zaujímavú planétu, tak by problémom bola vzdialenosť, ktorá je síce len 31 svetelných rokov, čo je v kozmických vzdialenostiach len minimálny krok, ale s vesmírnou loďou, aké máme teraz, by ľuďom trvalo približne 600 000 rokov, kým by ju dosiahli.