Veľa Nemcov, aj politikov, má porozumenie pre Putinovu politiku voči Kyjevu

07.05.2014 00:08

Populárny nemecký magazín Spiegel sa pýta či je možné mať porozumenie pre ruskú politiku smerom ku Kyjevu a Krymu. Je počínanie Moskvy v tejto otázke oprávnené? Alebo je pravdou, že Západ provokoval a znevažoval Rusov. Napríklad aj tým, keď Barak Obama verjne posmešne hovoril o Rusku, ako o bezvýznamej regionálnej mocnosti. Táto téma už celé týždne ovláda Nemecko tak, ako žiadna iná. Nič nepolarizuje Nemcov tak veľmi ako otázka, či Rusi smeli anektovať Krym, ako protireakciu na rozširovanie NATA smerom k ruským hraniciam.

Niekdajší kancelár, stále vysokouznávaný Helmut Schmidt, vyhlásil, že situácia v Ukrajine je preto nebezpečná, lebo tam zasahuje Západ. A podotkol, že má pre Putina v tejto veci plné porozumenie. Gerhard Schröder tiež exkancelár, priznal, že aj sám sa nedržal vždy medzinárodných ľudských práv, ak to vyžadovala politická situácia.

Známa nemecká žurnalistka Alice Schwarzer vyhlásila, že Nemci majú myslieť aj na to, že to nie je veĺmi dávno, keď nacistické Nemecko prepadlo Rusko. Poburujú ju aj jedným hlasom proti Putinovi hovoriace západné médiá. Gregor Gysi, šéf nemeckej ľavice povedal pre médiá:"Všetko to, šo NATO a EˇU mohli v otázke Ukrajiny urobiť zle, tak to zle urobili. Niekdajší primátor Hamburgu, SPD politik Klaus von Dohnanyi, z pravého krídla sociálnych demokratov a rešpektovaný aj CDU, je toho názoru, že nepozná nikoho, kto by mohol v Rusku lepšie vládnuť ako Putin.

 

Môj komentár:

 

Veľká väčšina Nemcov je na strane Moskvy a je proti samozvanej, tzv. prechodnej vláde v Kyjeve, ktorá má najvyššie ambície, aby sa stala vládou trvalou, samozrejme s podporou USA. Američanom úplne chýba objektívny a fundovaný pohľad na EÚ, a ešte oveľa viac na Rusko a jeho problematiku. Rusko nepoznajú a ani mu nerozumejú. Nepoznajú jeho komplikovaná a ťažkú históriu a nevedia ju preto ani psychologicky správne analyzovať. Geopolitické problémy a súvislosti v Európe sú úplne mimo ich zorného poľa. Na strane Ruska je aj veľmi silná a vplyvná nemecká ekonomika, ktorá má v Rusku veľmi veľa konkrétnych záujmov a dôležitých aktivít, ktoré sú prospešné celému Nemecku. Nemá preto ani najmenší záujem na tom, aby sa Nemecko nechalo vtiahnuť do siete amerických zájmov a manifestácie sily voči Rusku. A veľmi dôrazne to dáva najavo aj Angele Merkelovej, ktorú ešte donedávna bolo možné označiť za poslušnú bábku v rukách Obamu, ale pod tlakom a vplyvom početných a silných proruských hlasov v nemeckej politike a hospodárstve, sa stala odvážnejšia a už nie natoľko konformná so všetkým čo Obama vyslovil proti Moskve. Možno aj preto, lebo jej štíhlejšia postava - kancelárka zmenila stravu a viditeľne zhodila z váhy - jej dodáva viac odvahy a sebavedomia. Výpoveď ostatnej vety bola mienená, samozrejme, ako žart.