Vedie tunel objavený pod staroegyptským chrámom k hrobu Kleopatry?

28.11.2022 23:30

Dominikánska archeologička Kathleen Martinez sa venuje už takmer 20 rokov hľadaniu tajomstvami opradenému hrobu egyptskej faraónky Kleopatry. Prednedávnom so svojím tímom objavila v ruinách antického mesta Taposiris Magna, ktoré bolo založené v blízkosti Alexandrie niečo mimoriadne fascinujúce.

Pod dobre zachovanými zvyškami veľkého chrámu objavila so svojimi spolupracovníkmi tunel o dĺžke 1305 metrov.

Ide o veľmi neobyčajný tunel a Martinez, ako aj ďalší experti označili plný úžasu jeho konštrukciu a jeho vybudovanie za geometrický zázrak. To ale znamená, že nemajú vysvetlenie na to, ako ho bolo možné tak vybudovať pred viac ako 2100 rokmi s vtedajšou technikou.

Mesto Taposiris Magna bolo postavené  niekedy medzi druhým a tretím storočím pred našim letopočtom.

Kathleen Martinez je už dávnejšie presvedčená, že miesto posledného odpočinku Kleopatry, poslednej faraónky Egypta (vládla od roku 51 až do roku 30 p.n.l.) musí byť práve v tomto meste. Vychádza tiež z toho, že do svojho hrobu bola uložená spolu s jej milencom, významným rímskym politikom Marcom Antoniom.

Jej presvedčenie sa teraz zmenilo na istotu, keď objavila v meste neobyčajný tunel pod chrámom. A napokon jej istota narástla ešte viac, keď v tunelovom systéme objavila početné kovové mince, na ktorých je zobrazený zakladateľ Alexandrie, Alexander Veľký a dokonca našla aj mince so zobrazením Kleopatry.

Pre Martinez to je jednoznačná indícia, že niekde v tunelovom systéme musí byť aj miesto, z ktorého vedie tajná chodba k hrobke Kleopatry.

Tunelový systém sa nachádza v hĺbke 13 metrov pod chrámom boha Osirisa (boh mŕtvych, boh podsvetia a boh znovuzrodenia a vzkriesenia) a názov mesta Taposiris Magna znamená v preklade Veľká hrobka Osirisa.

O Kleopatre je známe, že bola veľkou vyznávačkou kultu boha Osirisa. A to je ďalšou indíciou toho, že pod jeho chrámom s veľkou pravdepodobnosťou je hrobka Kleopatry.