Vedeli ste to? Z USA je do Ruska bližšie ako z Devína do Rače

24.04.2018 11:58

Ak nám niekto položí otázku, ako ďaleko je z USA do Ruska, tak nejeden z nás si hneď pomyslí, že je to niekoľko tisíc kilometrov. Sme totiž zvyknutí na predstavu, že cesta do USA vedie cez Atlantik. A to je v podstate aj pravda a táto vzdialenosť medzi Ruskom a USA je skutočne veľmi veľká.

USA, to je ale od roku 1867 aj Aljaška - vtedy  ruský cár Alexander II. predal túto časť Ruska takpovediac za facku Američanom. Ak by bola ostala ruská, tak by Rusko bolo ešte bohatšie a strategicky by bolo takmer doslova dýkou v chrbte Američanov.

Cár potreboval nutne peniaze, lebo krymská vojna spôsobila veľké diery v štátnom rozpočte a tak predal 1, 5 milión kvadrátnych kilometrov za 7,2 milión dolárov – 1 kilometer štvorcový stál len 4, 74 dolára.

Medzi Ruskom a USA leží preto len Beringová úžina a tá je len 85 kilometrov široká. A toľko kilometrov sú od seba vzdialené aj obe superveľmoci. Vec má však háčik, lebo to nie je celkom pravda. V Beringovej úžine totiž  leží aj viacero ostrovov. Presne v strede Beringovej úžiny sa nachádzajú dva Diomedes-ostrovy. Menší z nich patrí k Aljaške a tým je aj súčasťou USA. Väčší ostrov, menom Ratmanov ostrov,  patrí k Rusku a je jeho najvýchodnejším "bodom". 

Najkratšia vzdialenosť medzi týmito dvoma ostrovmi obnáša len štyri kilometre a preto je vzdialenosť z USA do Ruska definovaná týmto číslom - 4 kilometre.