Vedci urobili veľmi prekvapujúci objav na Mesiaci – na jeho južnom póle

16.07.2019 23:07

Tento nečakaný objav, ktorý bol urobený len na malý „skok“ od nás, len potvrdzuje, že vieme stále ešte len veľmi málo o záhadách a tajomstvách „nekonečného“ kozmu. Hlboko v mesačnom povrchu objavili vedci prekvapujúco veľkú koncentráciu kovu. Ešte prekvapujúcejšie ako tento objav, je však názor vedcov na to, čo je príčinou takej vysokej koncentrácie.

Kto pozoruje Mesiac v noci, tak mohol zbadať, že povrch Mesiaca je pokrytý početnými krátermi. Najväčší kráter však zo Zeme nie je možné pozorovať – lebo leží na odvrátenej strane Mesiaca. Jeho názov je South Pole-Aitken. Je široký približne 2500 km. Všetky veľké a takmer všetky malé mesačné krátery pochádzajú od kolízií Mesiaca s rôznymi kozmickými objektami.

Podľa výskumu a analýz vedcov astrofyzikov z Baylor University Waco vznikol aj kráter South Pole-Aitken na južnom póle Mesiaca v dôsledku kolízie. Kozmický objekt, ktorý ho vytvoril, musel byť obrovský a pri náraze do Mesiaca prenikol do veľkej hĺbky jeho útrob.

Vedci z texaskej University sú si istí, že išlo o mega-asteroid a podľa ich názoru tento gigantický kozmický objekt zasiahol Mesiac asi pred štyrmi miliardami rokov a veľká časť jeho zvyškov musela ostať v kráteri, ktorý spôsobil. Preto s najväčšou pravdepodobnosťou je v ňom aj veľké množstvo kovov.

Istotu o tom všetkom budeme mať už v roku 2023. Vtedy USA chcú vyslať na Mesiac kozmickú sondu s posádkou a je naplánované, že pristane v blízkosti kráteru South Pole-Aitken.