Vedci sú optimistickí - nové metódy útoku imunitného systému na rakovinové bunky

10.02.2015 11:20

Lekári hovoria o novej ére terapie tumorov. Tvrdia, že majú dôvod k veľkému oprimizmu pri liečení rakoviny a že už čoskoro budú môcť početným pacientom, ktorí majú rakovinu, ponuknúť nové, veľmi efektívne liečebné metódy. K eufórii ich oprávňujú imunitné terapie, v rámci ktorých bude imunitný systém pacienta ovplyvnený takým spôsobom, že agresívne zaútočí na tumor a ho zničí.
K tomu budú slúžiť špeciálne protilátky alebo géntechnicky premenené biele krvinky pacienta. Odborné periodikum Science označuje tieto terapie ako objav roka 2013. Dosiaľ boli nové metódy testované ešte len na relatívne malom množstve pacientov.
Jedna z nových metód je nazvaná ako Block the Blocker. Rakovinové tumory sú veľmi často antitelieskami imunitného systému trpené a tieto ich neatakujú. Tak sa tumory môžu relatívne  rýchlo rozmnožovať a rakovinové bunky sa nehatene šíria v organizme. Túto pasivitu imunitného systému spôsobujú špeciálne molekuly na bielych krvinkách, ktoré blokujú jeho reakciu.
Nový objav spočíva v tom, že bol vyvinutý účinný spôsob, ako zrušiť blokádu aktívnej imunitnej reakcie organizmu. Prvé úspechy už boli dosiahnuté u pacientov, ktorí mali nevyliečiteľnú kožnú rakovinu. Síce ešte nie je preukázané, že boli úplne vyliečení, ale v každom prípade - tak hovoria lekári - už majú aspoň možnosť prežiť viac rokov.
Po tom, ako boli dosiahnuté prvé úspechy pri kožnej rakovine, ide teraz o to, aby sa vyskúšalo, ako budú nové liečebné metódy úspešné aj pri iných druhoch rakovinových ochorení. Začalo sa to skúmať už v uplynulom roku a v tomto roku sa bude pokračovať s rozbehnutím dalších štúdií prípadov rôznych rakovinových ochorení.