Vedci objavili taký záhadný objekt v kozme, aký dosiaľ nepoznali

28.01.2022 23:41

 Kosmos je doslova nepredstaviteľne obrovský. Ak to vyjadríme číselne, tak aj tak to nepomôže našej predstave o ňom, ale aspoň pochopíme, čo v tomto prípade znamená nepredstaviteľnosť.

Pritom to číselne dokážeme vyjadriť, len pre tzv. pozorovateľný kozmos. Čo je za ním, na to nemáme vôbec nijaký dosah. A tak nemáme ani najmenšie tušenie, aký veľký je tento jeho „zvyšok“ – možno je ešte mnohonásobne väčší, ako to čo je možné pozorovať!

Takže pozorovateľný kozmos si možno „predstaviť“ ako guľu o priemere 90 miliárd svetelených rokov. A táto „kozmická guľa“ ukrýva vo svojom vnútri množstvo úžasných a fascinujúcich objektov, pri ktorých v nejednom prípade naša predstavivosť tiež zlyháva.

A práve jeden z nich nedávno objavili austrálski astrofyzici, a to dokonca vo veľkej blízkosti od našej Zeme. Je od nej vzdialený 4000 svetelných rokov.

Astronómovia sú zvyknutí objavovať v kozme zvláštne a neobyčajné objekty, ale čo v tomto prípade objavili vedci z International Centre for Radio Astronomy Research (ICRAR) v austrálskom meste Perth, je tak absolútne výnimočné a mysteriózne, že aj títo skúsení experti úžasom onemeli.

Tím austrálskych astrofyzikov pod vedením Natashi Hurley-Walker pracoval na projekte kartografie kozmických rádiovĺn v istej oblasti našej galaxie a pritom objavil veľmi neobyčajné signály.

Išlo o periodické gigantické emisie energie vo forme výbojov. Ich perióda bola približne 20 minút. Každých 20 minút emitoval záhadný objekt „zväzok lúčov“ obrovskej energie po dobu niekoľkých sekúnd. V tom čase bol jedným z najsilnejších rádio-zdrojov na oblohe, aké pozná rádioastronómia.

Hurley-Walker povedala, že objekt sa počas ich pozorovania odrazu objavil a po niekoľkých hodinách zmizol. To bolo pre astronómov veľmi prekvapujúce a zároveň mysteriózne, lebo nič také dosiaľ nepoznali.

Objekt sa po čase znova objaví a znova zmizne.