Vedci nemajú vysvetlenie: V antarktíde objavili dieru v ľade veľkosti Holandska

03.04.2018 14:18

To bolo pred niekoľkými mesiacmi, keď dieru, ktorú pomenovali Polynja, objavili pri vyhodnocovaní satelitových snímok, ktoré dostali od NASA. Medzičasom sa diera v ľade zväčšila na „hrôzostrašných“ 85 000 štvorcových kilometrov, čo predstavuje viac ako 1,5 plochy Slovenska.

Diera leží vo Weddell-mori. Objavili ju vedci z Princeton University vo Washingtone.  Zatiaľ vychádzajú z toho, že musela vzniknúť ako dôsledok veľkých klimatických zmien. Iné vysvetlenie nemajú.

Pochopiteľne, že je to len východisko z núdze. Lebo je niekoľko aspektov, ktoré hovoria proti nemu. Vedci nevedia napríklad povedať, prečo sa diera vytvorila práve tam a prečo sa rýchlo zväčšuje a prečo sa podobné veľké diery nenachádzajú aj inde v Antarktíde.

Diera je vzdialená okolo 800 kilometrov od najbližšieho konca ľadovej plochy a ako povedal fyzik  Kent Moore z University of Toronto, ak by sme nemali satelity, tak by sme vôbec nevedeli, že diera existuje.

Kent Moore sa vyjadril, že expedícia k Polyniji by bola sotva realizovateľná, a tak sa vedci spoliehajú na prácu plávajúcich robotov, ktoré tam už boli transportované, pričom jednému z nich sa už podarilo  ponoriť aj do značnej hĺbky.

Teraz vedci očakávajú, že od svojich robotických spolupracovníkov dostanú mnoho potrebných údajov,  z ktorých  sa im môže podariť sa dozvedieť viac o príčine a či príčinách vzniku Polynje.