„Večný“ problém národa Slovákov – vždy naletí falošným „prorokom“

09.02.2022 23:18

Tento slovenský problém je starý a existuje stále. Slováci sú ľahkoverní a neraz veľmi naivní a preto neuveriteľne ľahko ovplyvniteľní a manipulovateľní. Ešte zdôrazním, že len nepatrná časť Slovákov – oveľa menšia ako u iných vyspelých národov - je v hlave autarkná a moju krátku kritickú analýzu na nich nevzťahujem.

Slováci napriek tomu, že sú malým etnikom, a napriek tomu, ako sami neraz zdôrazňujú, že sa takmer všetci na Slovensku navzájom poznajú, sú extrémne nejednotným a či nezjednoteným národom. Preto všade panujú v slovenskej spoločnosti odstredivé sily, ktoré náš malý národ mimoriadne silne rozdrobujú a kúskujú, a to až tak veľmi, že symbolicky povedané je každý proti každému. Pritom sú národy ešte oveľa menšie, ale ich vnútorná súdržnosť a silná väzba na vlastnú národnú identitu má oveľa vyššiu kvalitu. Ako príklad spomeniem len Slovincov a ešte výraznejším príkladom v tomto smere sú Islanďania.

Nezáviďme, ale doprajme – učí to Kristus i Fromm

 Na jednej strane Slováci o sebe tvrdia, že sú srdeční, priateľskí, dobroprajní, ale na druhej strane si ľudia na Slovensku navzájom takmer vôbec nedôverujú a mnohokrát stačí, aby jeden bol z jednej dediny a druhý zo susednej a už veľmi často je medzi nimi nedôvera, neraz i nevraživosť a nepriateľskosť. A potom odrazu akoby jeden pre druhého ani neboli Slovákmi.

Ďalším veľkým problémom Slovákov je extrémna závisť a neprajnosť jedného voči druhému, jedného rodinného klanu voči inému, čo nezriedkavo výusti dokonca až do vražednej nenávisti, ktorá aj zabíja.

Veľa Slovákov – keďže v srdci nosia závisť, s čím je spojená aj silná túžba po veľkých peniazoch – sa dá ľahko kúpiť a skorumpovať. Preto korupcia v SR je všemocná, všadeprítomná a veľmi mnoho Slovákov je viac alebo menej náchylných sa do nej zapojiť a nechať sa ňou pohltiť.

Kde sú veľkí myslitelia?

Slovenskému národu veľmi chýbajú aj veľkí myslitelia a najmä takí, ktorí by vyžarovali na národ maximálnu morálnu autoritu, veľkú múdrosť a dávali mu príklad vlastným životom, ktorý je naplnený nezištnosťou, láskou k národu a je aj životom bez najmenších náznakov obohacovania sa na úkor iných a túžby po materiálnych hodnotách. Také osobnosti Slováci jednoducho nemajú. Jednou z mála bol Prof. Dr. Anton Hlinka, veľký teológ a filozof. Mal som vzácnu možnosť dobre ho poznať a aj viesť s ním skvelé rozhovory, v neposlednom rade aj preto, že bol môj príbuzný.

Iným takým človekom (akým Slovákom chýbajú) bol mňou vysoko uctievaný  priateľ, psychológ Erich Fromm, ktorý svoje posolstvá hlbokej ľudskosti a nekonečnej múdrosti odovzdával celému svetu.

Napriek tomu je stále málo známy v SR. Jeho úžasné knihy, ktoré ja nazývam ideálnymi návodmi na morálny a etický život, by mali byť zahrnuté do povinného čítania na našich školách a mali by ich povinne študovať politici.

Nevyhovovali by ale všetkým tým, ktorí podporujú korupciu a globálny kapitalizmus, ktorý ľudí mení na brutálne ohavy a stavia jedného človeka proti druhému.

Objavte Ericha Fromma!

Fromm učí ludí, ako sa možno stať vnútorne slobodným človekom, skromným v materiálnej úrovni a nekonečne bohatym v úrovni Bytia, Poznania a Lásky k ľuďom a prírode.

Preto je ale Fromm nebezpečný pre mocipánov tohto sveta a pre manipulátorov naivných a v hlavách zotročených más.

A žiaľ, takých je mnoho Slovákov.

Spomeniem len dve knihy Ericha Fromma, ktoré ak niekto dokáže hlboko „zvnútorniť“ a premeniť ich na krédo svojho života, tak maximálne zošľachtí svoju bytosť a objaví pravý zmysel svojho života.

Sú to knihy:

Mať či byť a Anatómia ľudskej deštruktivity.

Podarilo sa mi v priebehu rokov nadšiť pre ne viacerých ľudí a po čase mi potvrdili, že na ich základe sa stali inými ľuďmi a že v mnohom zmenili svoj život. 

Mnohí ľudia sa najviac tešia, keď majú materiálne úspechy, mňa najviac teší, keď sa mi podarí dosiahnuť niečo v úrovni Bytia, ako v tomto prípade.

Mimochodom, Fromm bol aj skvelým a neúprosným kritikom kapitalizmu a dekadentného Západu. Nebol nikdy členom žiadnej politickej strany.

Naivnosť Slovákov sa neustále opakuje, napr. aj pri zvolení Kisku za prezidenta.

Naša budúcnosť je na Východe

Naivnosť (u niektorých aj zapredanectvo za peniaze) sa ukazuje aj v slepom obdivovaní USA, aj keď mnohí Slováci z toho medzičasom vytrezveli.

Slovensko ako koridor k Ukrajine sa javí pre isté kruhy Západu ako skvelá korisť a  z V4 štátov ho je najľahšie možné vytrhnuť a urobiť z neho „provinciu“ USA.“

Budúcnosť Slovenska musí byť jednoznačná orientácia na Rusko. Učil nás to už aj náš najväčší národný buditeľ Ľudovít Štúr. Kto toto nepochopil, nie je ani dobrým Slovákom a ani dobrým Slovanom.

Je zradcom oboch!